Başbakan’dan bütçe anlaşmasındaki değişikliğe tepki: Başarılı olmasına izin vermeyeceğiz

Erbil’de çiftçilerle bir araya gelen Başbakan Mesrur Barzani, hükümetin Kürdistanlı çiftçilere ve tarım sektörünün daha da geliştirilmesine verdiği desteğin devam edeceğini söyledi.

Başbakan’dan bütçe anlaşmasındaki değişikliğe tepki: Başarılı olmasına izin vermeyeceğiz

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Erbil’de Zirarati ovasında hasat yapan çiftçileri ziyaret etti.

Barzani, ziyarete ilişkin görüntüleri, “Bugün Zirarati ovasında hasat mevsimine katıldık ve hükümetin Kürdistanlı çiftçilere ve tarım sektörünün daha da geliştirilmesine verdiği desteği teyit ettik” notu ile paylaştı.

Barzani, hükümetin tarım sektörüne daha fazla önem vermek ve Kürdistanlı çiftçilerin ürünlerini pazarlamak için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu tarafından Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payında yapılması istenen değişikliğe değinen Barzani, "Talihsiz olan, yerel yapıların da bu komploya müdahil olmasıdır. Daha da kötüsü, Kürdistan Bölgesi'nin güçlerini azaltmayı kendileri için bir başarı olarak görüyorlar. Sizi temin ederim ki bu girişim başarılı olamayacaktır" dedi.

Ne olmuştu?

Irak Bakanlar Kurulu geçen mart ayında, 199 trilyon dinarı (152,2 milyar dolar) aşan ülke tarihindeki en büyük bütçeyi açıkladı. Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payı ise yüzde 12,6.

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Perşembe günü Irak federal bütçesinin 13. ve 14. Maddelerinde değişiklik yapılmasına karar verdi. Değişiklik, taslakta Kürdistan petrolünün ihracatına ilişkin hükümleri kapsıyor.

Komisyon, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin memur maaş borçlarını ayda yüzde 10 oranında geri ödemesini zorunlu kılarken, bu konu görüşülen bütçe değişikliklerine dahil edildi.

Değişikliğe göre; Kürdistan Bölgesi, Kerkük ve Ninova'daki sahalar hariç, Irak Petrol Pazarlama Şirketi’ne (SOMO) günlük 400.000 varil petrol teslim etmekle mükellef kılınıyor.

İkinci değişiklikte ise, SOMO'ya teslim edilen petrolün, zorunlu olmamakla birlikte, yurt içi yakıt ihtiyacını karşılamak için de kullanılabileceğine atıfta bulunuluyor.

Hükümetten açıklama

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ise Maliye Komisyonu tarafından bütçede yapılan değişikliklerin reddedildiğini açıkladı.

Açıklamada, Maliye Komisyonu'nun bazı üyelerinin bütçe yasa tasarısında yaptığı değişikliklerin “anayasaya aykırı” olduğu ve hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Kürdistan Bölgesi olarak, bölge halkına yapılan bu haksızlığı ve zulmü asla kabul etmeyeceğiz. Sayın Muhammed Şiya es-Sudani hükümeti ile imzalanan anlaşmanın kapsamı dışında kalan hiçbir karara uymayacağız.”