Başkan Neçirvan Barzani: Bağdat'ın para gönderme kararı sorunların çözümü için iyi bir başlangıç

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Irak Bakanlar Kurulunun Kürdistan Bölgesi'nin maaşlarını gönderme kararının Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için iyi bir başlangıç olduğunu söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani: Bağdat'ın para gönderme kararı sorunların çözümü için iyi bir başlangıç

Başkan Neçirvan Barzani iki gündür Bağdat’ta gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından bir basın açıklaması düzenleyerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başkan Neçirvan Barzani "Irak'taki tüm siyasi güçler ve siyasi partilerle bir takım toplantılar yaptık. Bu coğrafyada bu ülkede yaşadığımız sürece bu tür toplantıların doğal karşılanması gerekir. Bağdat ile sorunlarımız olduğu sürece sık sık ziyarette bulunarak çözü arayışında olacağız" İfadelerini kullandı.

Gerçekleştirdiği görüşmelerin içeriğine ilişkin bilgi veren Barzani, öncelikli konunun halkın geçimi olduğunu, ayrıca güvenlik konularının ana gündemi oluşturduğunu söyledi.

Barzani "Kürdistan Bölgesi'ne İHA'ların yönlendirilmesi hem Kürdistan Bölgesi hem de Irak'ın güvenliğini tehdit ediyor, egemenlik hakkını ihlal ediyor. Tüm taraflar ile yaptığımız görüşmelerde bu konu ana gündemimizi oluşturdu" dedi.

"Kürdistan Bölgesi'ne insansız hava aracı gönderilmesi Irak'ın egemenliğinin ihlalidir"

Bir gazetecinin saldırı olmayacağına dair garanti alıp almadığına ilişkin soruya ise Başkan Neçirvan Barzani "Ben herhangi bir garanti almadım ama törendeki konuşmalarımda Kürdistan Bölgesi'nin tutumunu açıkça ifade ettim, bu tavrımızı yineliyoruz. Bunları yapanlar yasa dışı gruplar ve Irak'ın egemenliğini ihlal ediyor Erbil ve Bağdat nedir? Erbil bir Irak şehridir ve Erbil'in egemenliği ile Bağdat'ın egemenliği aynı egemenliktir. Yani Irak'ın egemenliğidir. Irak egemenliğinin bazı silahlı gruplar tarafından ihlal edilmesi, sadece Kürdistan Bölgesi'nin değil, tüm Irak'ın egemenliğinin ihlalidir, bunun durdurulması gerekir, bu böyle devam edemez. Bu konuda iyi bir anlayış var ve iyi bir anlayış olduğunu da söyleyebilirim, inşallah çözülür diye ümit ediyoruz" şeklinde yanıtladı. 

"Sorunların çözümü için iyi bir başlangıç"

Bütçe ve maaş konusuna değinen Neçirvan Barzani “Başbakan'ın bu konuda yaklaşımı olumluydu. Tüm çabasının bu sorunu çözmesi yönünde olduğunu biliyorum. Bugün gündemde olmamasına rağmen Kürdistan'a para gönderme kararının Bakanlar Kurulunda alınmasından ötürü kendisine teşekkür ediyorum. Bu adım sorunların çözümü için iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Maşları uzun süredir ödenmediği halde bunu sorun haline getirmeyen Kürdistan Bölgesi halkına teşekkür eden Başkan Neçirvan Barzani, "Tüm Kürdistan büyük tahammül gösterdi. Umarım bu yıl bu konu bir sorun olmaktan çıkar. Irak'taki diğer tüm maaşlı çalışanlar gibi Kürdistan Bölgesi'nin maaşları da doğal ve normal bir şekilde sağlanacak bir konudur" dedi.

Başkan Neçirvan Barzani, "Bizim düşüncemize göre Kürdistan Bölgesi Yönetimi Bağdat'a karşı tüm yükümlülüklerini yerine getirmiştir. Özellikle maaşların ödenmesi konusunda Bağdat diğer vilayetlere nasıl davranıyorsa Kürdistan Bölgesi halkına da aynı şekilde davranmalıdır. Maaş konusu siyasi müzakere konusu edilmemelidir" dedi.

Kürdistan Bölgesi genel seçimlerinin ertelenmesine de değinen Barzani “Seçimler çok fazla ertelendi. Seçimlerin daha da gecikmesi Kürdistan Bölgesi kurumlarının meşruiyetinin sorgulanmasına neden olacaktır” yorumunda bulundu.

 /Rudaw