Başkan Neçirvan Barzani Irak'ın yeni Başbakanı Sudani ile görüştü

Başkan Neçirvan Barzani, Irak’ın yeni Başbakanı Muhammed Şiya Sudani arasında gerçekleşen görüşmede Irak'taki sorunların çözümünün ülkede barış ve istikrarın sağlanmasında temel bir rol oynayacağı vurgulandı.

Başkan Neçirvan Barzani Irak'ın yeni Başbakanı Sudani ile görüştü

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani telefonla görüştüğü Irak’ın yeni Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'yi tebrik etti. Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi ile kendisinin yeni kabinenin başarısı desteklerini yineledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamada, Neçirvan Barzani’nin Sudani’ye Kürdistan Bölgesi'nin yeni kurulan hükümet kabinesi ile işbirliği ve dayanışmaya hazır olduğunu ifade ettiği bildirildi.

Açıklamaya göre iki lider; Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların anayasa çerçevesinde çözülmesinin önemine vurgu yaptı ve Irak’taki sorunların çözümünün ülkede barış ile  istikrarın sağlanmasında temel bir rol oynayacağının altı çizdi.

Görüşmede liderlerin, Erbil ile Bağdat arasındaki ve Irak'taki diğer sorunların çözümünde ortak çalışma konusunda mutabık kaldığı ifade edildi.

Dün Irak Parlamentosunda yapılan oturumda, Muhammed Şiya Sudani başkanlığındaki yeni hükümet kabinesi güven oyu aldı. 253 Parlamenterin katıldığı oturumda 21 bakan güven oylandı. Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Adalet Bakanı Xalid Şiwani, Kürt bakanlar olarak Sudani’nin kabinesinde yer almış oldu.

Öte yandan 23 bakandan oluşan kabinede 2 bakanlık (Çevre ve İmar Bakanlıkları) için güven oylaması yapılmadı.

2 bakan için oylama daha sonraki oturumlarda gerçekleştirilecek. Her iki bakanlığın da Kürtlere verilmesi bekleniyor. Böylelikle kabinede 4 bakanlık Kürtlerin olacak.