Başkan Neçirvan Barzani, İtalya Başbakanı Meloni ile bir araya geldi

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni görüşmesinde IŞİD ile mücadele ve bölgedeki son gelişmeler gündeme geldi. İtalya Başbakanı, Başkan Neçirvan Barzani'yi Roma'ya davet etti.

Başkan Neçirvan Barzani, İtalya Başbakanı Meloni ile bir araya geldi

Bağdat’taki ziyareti ardından öğleden sonra Erbil’e ulaşan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve beraberindeki üst düzey heyeti,  Erbil Uluslararası Havalimanı’nda Başbakan Mesrur Barzani karşıladı.

Resmi karşılama ardından Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi kabul etti.

Başkan Neçirvan Barzani ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni görüşmesinde Roma ve Erbil arasındaki ilişkiler, IŞİD ile mücadele, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki gelişmeler gündeme geldi. 

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; görüşmede Başkan Neçirvan Barzani, Başbakan Meloni'nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sayın Başbakan Meloni hanımın Neol Bayramını kutluyor, Başbakanlık seçimlerini kazanmasından dolayı kendisini tebrik ediyorum. IŞİD ile mücadelede İtalya’nın Kürdistan Bölgesi ve Irak’a sunduğu siyasi destek, askeri ve insani yardımlar ile işbirliğinden ötürü İtalya’ya şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Başbakan Meloni ise, ülkesinin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerine özel önem verdiğini, Irak ile Kürdistan Bölgesi'nin güvenlik ve istikrarının,  bölge için önemli olduğunu vurguladı. İtalya'nın Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi amacıyla başlatılan diyalog görüşmeleri desteklediğini vurguladı. 

Bu bağlamda Başkan Neçirvan Barzani de, Kürdistan Bölgesi'nin Bağdat ile tüm sorunları diyalog ve anayasa temelinde çözmeye hazır olduklarına dikkat çekti.

Görüşmede IŞİD’in Irak ve Suriye’nin istikararına yönelik büyük bir tehdit olmaya devam ettiği belirtilerek, Koalisyonun bir parçası olan İtalya’nın IŞİD ile mücadelede Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne  destek ve işbirliğinin devam edeceği kaydedildi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Başkan Neçirvan Barzani’yi resmi olarak Roma’ya davet etti.

Başbakan Meloni, IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun bir parçası olarak Kürdistan Bölgesi'ndeki İtalyan güçlerini ziyaret ettiğine değindi.

Toplantıda ayrıca NATO'nun Irak'taki varlığı ve rolü, mültecilerin, özellikle Hıristiyanlar ve Ezidiler'in durumu, genel olarak bölgedeki durum, Ukrayna'daki savaşın sonuçları ve ortak çıkarları ilgilendiren çeşitli konular da ele alındı.

2 Ay önce seçilen İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa dışındaki ilk ziyaretini Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne gerçekleştirdi.

Her yıl İtalya Başbakanları ülke dışında görevli askerlerini Noel Bayramı vesilesiyle ziyaret ediyor. talya Başbakanı Giorgia Meloni’nin ayrıca Noel Bayramı vesilesiyle Kürdistan Bölgesi'ndeki İtalyan birliklerini ziyaret edeceği öğrenildi.

İtalya, 2014'ten beri IŞİD'e karşı kurulan Uluslararası Koalisyonuna üye olan ülkeler arasında yer alıyor. İtalya’nın IŞİD ile mücadele kapsamında Kürdistan Bölgesi ve Irak askeri ve insanı yardımı oldu.

İtalya’nın çoğu Erbil'de Irak ordusu ile Peşmerge Güçlerine eğitmen ve danışman olarak hizmet veren 900 askeri bulunuyor.

İtalya, koronavirüs salgının patlak vermesinin ardından Peşmerge ile koordinasyonu askıya almıştı. Ancak yeni hükümetin 2023’te yeniden hizmetlerine başlaması bekleniyor.

20 Ağustos 2014 tarihinde dönemin İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve beraberindeki heyet Erbil'i ziyaret etmiş ve Kürdistan Bölgesi Başkanı, Başbakan ve Parlamento Başkanı ile görüşmüştü.

Kürdistan Bölgesi Hükümet Temsilciliği Roma’da bulunuyor. İki ülke arasındaki ilişkiler 2003 tarihine dayanıyor.

Erbil ve Roma hükümetleri Temmuz 2017'de, İtalya'nın Kürdistan Bölgesel Hükümeti'ne iklim değişikliğiyle mücadesine yardım sözü verdiği bir çevre anlaşması imzaladı.

 Aralık 2015'ten Eylül 2020'ye kadar İtalya, Almanya ile birlikte Peşmerge'ye aşağıdaki eğitimleri verdi:

- Piyade saldırı ve savunma

- Tanksavar kullanımı

- Top ve havan kullanımı

- Keskin nişancı tüfeklerinin kullanımı

- İlk yardım

- Kara mayınlarının ve kara mayınlarının etkisiz hale getirilmesi ve önlenmesi / Rudaw