Başkan Neçirvan Barzani'den Ezidilerin Çıleyê Havînê Bayramı mesajı

Başkan Neçirvan Barzani'den Ezidilerin Çıleyê Havînê Bayramı mesajı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, IŞİD tarafından kaçırılan ve akıbeti bilinmeyen yüzlerce Ezidi Kürdün bulunması için başlattıkları çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

IŞİD’in Şengal’e saldırısı ve binlerce yüzlerce Ezidi kürüdü katletmesinin üzerinden 6 yıl geçti.

Her yıl 30 Temmuz ile 2 Ağustos arasında 3 gün süren Çıleyê Havînê'yi Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayımlayan Başkan Neçirvan Barzani, “Başta Kürdistan’daki Ezidiler olmak üzere dünyanın her yerindeki Ezidi kardeşlerimizin özelikle de hala kamplarda hayata tutunmaya çalışan Ezidilerin Çıleyê Havînê'yi Bayramını en içtenliğimle kutluyorum. Bayramın hem Ezidilere hem de Kürdistanlılar hayırlara vesile olmasını daha iyi koşullarda bir bayram geçirilmesini umuyorum” dedi.

Başkan Neçirvan Barzani, mesajının devamında, “Kaçırılanların aileleri ve yakınlarını temin etmek isteriz ki akıbeti bilinmeyen tek bir Ezidi bile kalsa biz çabamızdan geri durmayacak ve geri döndürmeleri için çalışmalarımıza devam edeceğiz" sözlerine yer verdi.

IŞİD tarafından kaçırılan yüzlerce kadın ve çocuğun bulunması için Başkan Neçirvan Barzani’nin talimatıyla Ezidileri Kurtarma Ofisi kuruldu.

Kürdistan Bölgesi Diyanet ve Vakıflar Bakanlığı’na bağlı Ezidi İşler Genel Müdürü Hayri Bozani, “3 Ağustos 2014 ile 29 Temmuz 2020’e kadar IŞİD tarafından kaçırılan toplam 6 bin 417 kişiden bin 530’u kurtarıldı. Şu ana kadar 2 bin 887 Ezidi Kürdü ya IŞİD’in elinde bulunuyor ya da akıbetiyle ilgili her hangi bir bilgi yok” dedi.

Ezidi Kürtler’in en önemli dini ritüellerinden biri olan Çıleyê Havînê'yi her yıl 30 Temmuz ile 2 Ağustos arasında kutluyor. Ezidilerin kutsal tapınağı Laleş’te 3 gün süren Bayram kutlamaları düzenleniyor.

Ritüellere göre Ezidiler 40 gün boyunca hayvansal ürün tüketmiyor ve tamamen vejetaryen bir hayat sürüyor.

IŞİD, 2014 Ağustos ayında Musul'un Şengal ilçesine saldırarak yüzlerce Ezidi’yi katletmiş, binlerce kadın ve çocuğu da kaçırmıştı. IŞİD saldırılarından kaçan 10 binlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na sığınmıştı.

Şengal 13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen ağır bir operasyonda IŞİD’den geri alınmıştı.(Rudaw)