Bayan Sami Abdulrahman: Bağımsızlık Kürdistan'a ekonomik yatırımın kapısını açacak

Bayan Sami Abdulrahman: Bağımsızlık Kürdistan'a ekonomik yatırımın kapısını açacak

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) ABD'deki temsilcisi Bayan Sami Abdulrahman, The Washington Times gazetesine yazdığı yazıda bağımsızlığın, Kürdistan'a daha fazla ekonomik yatırım yapılmasının önünü açacağını söyledi 

Abdulrahman'ın yazısı şöyle: 

"Irak'ın 2003'te özgürleşmesi, Irak halkının daha önce hayal bile edemeyeceği ekonomik fırsatları beraberinde getirdi. Kürdistan'da, toplumumuzu daha önce hayali kurduğumuz şekilde kalkındırmak için bu şansı değerlendirdik -ilk on yılda kişi başına düşen gelir 500 dolardan 7000 dolara çıktı. Her ne kadar geçtiğimiz son yıllar, dayanıklılığımız test etse de, Kürdistan hala güvenli bir yatırım bölgesi olmaya devam ediyor.

2006 yılında, Kürdistan Parlamentosu, uluslararası yatırımcılar lehine koşulların geliştirilmesi ve korunmaları amaçlı bir yatırım kanunu çıkardı. Pek çok uluslararası şirket Kürdistan'a önemli yatırımlar yaptılar ve toplumumuzun hak ettiği şekilde halkımızın ihtiyaçlarına yönelik alt yapıyı geliştirmemize olanak sağlayan sermaye artışı sağlandı. On yıl içinde yaklaşık 3,000 yabancı şirket Kürdistan'da çalışır duruma geldi.

 Baas rejimi tarafından ihmal edildiğimiz yıllardan sonra, sıfırdan başlayarak bir petrol ve gaz endüstrisi kurduk, ve bunlardan onlarcası Kürdistan'ın doğal kaynaklarını çıkarmak için çalışıyorlar. KBY, eski Başbakan Nuri Maliki'nin Şubat 2014'te federal bütçedeki payımızı kesmesinden bu yana, Kürdistan'ın ayakta tutmuş olan gelir-paylaşımı anlaşmalarına yönelik müzakereleri başarıyla yürüttü. Sekiz yıl önce, Türk askeri birlikleri sınırımızda birikerek varlığımızı tehdit ediyordu. Diplomatik ilişkiler sayesinde, bugün stratejik enerji-paylaşımı anlaşmasına sahibiz ve günde Türkiye'nin Ceyhan limanına günlük 600,000 varillik ham petrol pompalayacak bir düzeye geldik. Paralel bir doğal gaz hattının da inşası sürüyor.

Saddam Hüseyin'in soykırım seferberliği sonucu 4,500 köyümüz harap oldu ve Kürdistan'da tarımın belkemiği kırılmış oldu. Uluslararası yatırımların desteğiyle, farklı tarımsal ürünlerin üretimini arttırmak amaçlı yeniden inşa süreci başlattık. Bu, araştırma, sulama ve hasat ekipmanları depolama vs. alanlardaki kamu ve özel yatırımlar aracılığıyla mümkün oldu. 

Kürdistan, uzunca bir süre bölge turizmi için bir merkez oldu, özellikle güvenli bir ortam arayışı ve Irak'ın güneyindeki sacaktan kaçış arayışı içinde olan Iraklılar için. 2013 yılında 3 milyon turist Kürdistan'ı ziyaret etti; sonraki yıl Hewlêr Orta Doğu'nun "2014 Arap Turizm Başkenti" olarak seçildi. 2017 Mayıs ayı itibariyle, istatistikler 1,6 milyon turistin Kürdistan'ı ziyaret ettiğini gösteriyor. Kürdistan'ın Yahudi, Hristiyan ve İslami dini mekanlarını görmeye geliyorlar; karla kaplı dağlarda kayak yapıyorlar, çarşıları keşfediyorlar. Üç yıldır, IŞİD'le sınır olmasına rağmen, batılı ziyaretçiler için Kürdistan istikrarlı ve güvenli bir bölge olmaya devam ediyor."