Erdoğan'ın açıklamaları sonrası dolarda hareketlilik

Erdoğan'ın açıklamaları sonrası dolarda hareketlilik

Eylül başından beri 5,65-5,75 bandında hareket eden dolar kuru, Erdoğan'ın Suriye’de güvenli bölge sağlanması için operasyona ilişkin açıklamalarıyla yükselişte...

Haftaya 5,65 liradan başladıktan sonra yeniden 5,70 liranın üzerine tırmanan dolar/TL kuru, bugüne dünkü kapanış seviyeleri olan 5,71-5,72 aralığında başladı. Ancak piyasaların açılmasıyla hareketlenen kur, 5,75 sınırına dayandı.  

Dolarda küresel değer kazancı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna ilişkin açıklamalarının ABD ile olası gerilim ortamına yönelik tedirginlik ile dün yükselen dolar/TL bu sabah 5.73 civarında hareketini sürdürüyor.

Bankacılar, Erdoğan’ın Suriye’de güvenli bölge sağlanmasına yönelik operasyona ilişkin açıklamalarının öncekilere göre değiştiğini ve ABD ile uzlaşamayan Türkiye’nin artık yola kendi devam edeceği algısı oluşturduğunu belirtiyor.

Bu da TL’de gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel gözlenen satış baskısını artırdı.

Küresel ekonomi ve ABD-Çin ticaret savaşlarına ilişkin endişeler piyasaları baskılamaya devam ederken, bugün yurt dışı piyasalardaki gelişmeler, ABD’de açıklanacak olan ABD ADP özel sektör istihdamı ve siyasi ve ekonomik gelişmeler izleniyor.

Erdoğan, dün TBMM açılış toplantısında yaptığı konuşmada özellikle Fırat’ın doğusunda arzu ettikleri neticelere ulaşamadıklarını ve kaybedecek tek bir gün olmadığını söyleyerek, “Fırat’tan Irak sınırına kadar oluşturacağımız 30 km güvenli bölgede 2 milyon kişiyi yerleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Erdoğan Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon olup olmayacağı sorusuna ise “Bir gece ansızın gelebiliriz” diye yanıt verdi.

5.74-5.75 DİREN OLARAK KARŞIMIZA ÇIKABİLİR

Gedik Yatırım’dan Beste Naz Süllü, dolar/TL’nin bir türlü kıramadığı 5.64’lü seviyelerden döndüğünü belirterek, “Kur 5.72 civarında ancak bir haftalık performansa baktığımızda ruble ve rantın TL’den negatif ayrıştığını görüyoruz, TL daha iyi bir performans gösteriyor. S-400’ler konusunda yaptırım gündeme gelmedi, enflasyon kademeli olarak düşüşe geçiyor, içeride siyasi dil yumuşadı, bunlar pozitif unsurlar. Ancak bu noktada Fırat’ın doğusuna yapılacak olası operasyon önem kazanıyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Dolar/TL’de yükselişin hızlanması halinde 5.79’a hareket görebiliriz ancak henüz kuru bu seviyenin üzerine taşıyabilecek negatif bir gelişme yok. O nedenle dolar/TL 5.70’in üzerinde kaldıkça 5.74-5.75 direnç olarak karşımıza çıkabilir. Bu seviyelerin kırılması da global dolar hareketi ve içerideki haber akışına bağlı olur.”

ABD ile ilişkilere yönelik iyimser beklentiler ve TCMB’nin bundan sonraki faiz indirimlerinin sınırlı olacağı beklentileri son dönemde TL’ye destek veriyordu. Ancak jeopolitik risklerde bir artış, ABD ile ilişkilere yönelik endişeleri de artırabilir.

Küresel piyasa hisseleri, ABD ISM imalat endeksinin on yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine gerilemesiyle oluşan ABD-Çin ticaret savaşının etkilerinin ABD ekonomisine yansıdığı endişelerine paralel olarak bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

ABD ekonomisinde büyüme yavaşlarsa, küresel ekonomiyi destekleyen az sayıdaki olumlu unsurdan biri daha ortadan kalkmış olacak. ABD’nin yavaşlaması ayrıca Avrupa ekonomisinin resesyona girmek üzere olduğuna işaret eden göstergeleri izleyecek.

Dün 99.667 ile iki yılın zirvesini gördükten sonra gerileyen dolar endeksi bugün yatay seyrederek 99.161’de bulunuyor.

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde düşüş eğilimi belirginleşiyor. Hazine’nin borçlanma maliyetlerindeki artışın uzun vadede etkisini sınırlamak adına yaklaşık 1.5 yıldır ihraç etmediği gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi Cuma günü spot kapanışta yüzde 14.07 seviyesindeydi. 10 yıllık getiri bu yıl mayıs ayında yüzde 21 idi. Böylece getiride dört aylık düşüş 7 puan oldu.

Gösterge 10 yıllık tahvilde dün spotta ortalama bileşik getiri yüzde 13.72 oldu. İki yıllık gösterge tahvilde ise bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 13.91, valörde son işlem yüzde 14.15 oldu.