İsrail'den Reisi'ye BM Genel Kurulu'nda 'Jina Emini' protestosu

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin BM Genel Kurulu konuşması sırasında İsrail'in BM Büyükelçisi, üzerinde Emini'nin fotoğrafı da olan "İranlı kadınlar şimdi özgürlüğü hak ediyor" yazılı bir pankart açtı.

İsrail'den Reisi'ye BM Genel Kurulu'nda 'Jina Emini' protestosu
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı uzun konuşmada ABD’yi Ukrayna’daki şiddeti körüklemekle suçlarken, İsrailli temsilciler tepki göstererek salondan çıktı.
Salı günü konuşmaların ilk gününde Genel Kurul salonunda kürsüye çıkan Reisi, Ukrayna şehirlerini vuran tüm İran yapımı dronların Rusya’ya, işgalin başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden önce satıldığını ve Ukrayna’da barıştan yana olduğunu iddia etti. 
 
ABD istihbaratının İran’daki rejimi devirmeye çalıştığını ve başarısız olduğunu öne süren Reisi, “geleceğin İran’ın çemberindeki ülkelere ait olacağını, Batı’nın günlerinin bittiğini” ifade etti.
 
“Dünya yeni bir uluslararası düzene geçiyor ve dünyayı Amerikanlaştırma projesi başarısız oldu” diyen Reisi, “Bütün dünyayı arka bahçesi olarak göre Batı bir kimlik krizi yaşıyor” dedi:
 
Reisi, ayrıca ABD’nin, Avrupa’yı zayıflatmak için Ukrayna’daki savaşı büyütmeye çalıştığını ifade etti.
 
Konuşma sebebiyle İsrail’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Genel Kurul salonundan çıktı ve BM’yi “Tahran’ın kasabı” için kırmızı halı sermekle suçladı. Erdan ayrıca geçen sene “örtünme kuralları”na uymadığı gerekçesiyle ‘Ahlak Polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Doğu Kürdistanlı Kürt kadın Jina Emini’nin fotoğrafını gösterdi.