BM'de konuşan Biden: Rusya'nın karşısında birlikte durmalıyız

ABD Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmada, Rusya'nın Ukrayna'daki "açık saldırganlığını" durdurma çağrısında bulundu.

BM'de konuşan Biden: Rusya'nın karşısında birlikte durmalıyız

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılmadığı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin ise katıldığı New York'taki BM Genel Kurulu'nda, "Yarın diğer olası saldırganları caydırmak için bugün bu açık saldırganlığa karşı durmalıyız” dedi.

AFP’nin haberine göre Biden'ın Ukrayna hakkındaki sözleri salonda alkış aldı ancak kendisi, aralarında ABD'nin müttefikleri Britanya ve Fransa'nın da bulunduğu çok sayıda önemli ülke liderinin olmadığı bir dinleyici kitlesine hitap etti.

Biden, dünyanın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal eden Rusya'yı "yatıştırmaya" çalışması durumunda BM'nin barış ve ulusal egemenliğe ilişkin "temel ilkelerinin" risk altında olacağı konusunda uyardı.

Joe Biden, "Rusya için barışın karşılığı, Ukrayna'nın teslim olması, Ukrayna toprakları ve Ukrayna'nın çocuklarıdır. Rusya, dünyanın usanacağına ve sonuçsuz bir şekilde Ukrayna'ya gaddarca davranmasına izin vereceğine inanıyor” diye konuştu.

"Bu organdaki (BM) herhangi bir üye devlet, Ukrayna'nın bölünmesine izin verirseniz korunacağından emin olabilir mi? Herhangi bir ulusun bağımsızlığı güvende midir? Cevabın hayır olduğunu düşünüyorum” diyen Biden, ABD ve müttefiklerinin Rusya güçlerini ülkeden çıkarmaya çalışırken "Ukrayna'nın cesur halkının yanında yer almaya devam edeceğini" sözlerine ekledi.

Zelenski ABD’ye gidecek

BM salonunda Ukrayna heyetinin bulunduğu bölümde oturan Zelenski, Biden'ın konuşmasını son kısımda alkışladı.

Ukraynalı lider, Rusya’ya karşı yavaş ilerleyen karşı saldırıyı geliştirmek için daha fazla ABD yardımı ve silah istemek üzere yarın Beyaz Saray'ı ziyaret edecek.

Zelenski ayrıca, Biden yönetiminin, artan Cumhuriyetçi muhalefet karşısında 24 milyar dolarlık yeni Ukrayna yardım paketine desteği artırmaya çalıştığı ABD Kongresi üyeleriyle de buluşacak.