Bölgede gerilim tırmanırken Blinken 5. kez Ortadoğu turuna çıktı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Hamas savaşı beşinci ayına yaklaşırken yeni bir ateşkes sağlamak amacıyla Pazartesi günü Ortadoğu'ya dönerken Gazze'nin güneyinde çatışmalar şiddetlendi. Blinken'in İsrail, Mısır ve Katar'a gitmeden önce ilk durağı Suudi Arabistan olacak.

Bölgede gerilim tırmanırken Blinken 5. kez Ortadoğu turuna çıktı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim'in ardından 5. kez Orta Doğu'ya giderek Gazze'deki son durumu ve esir takasına ilişkin süreci muhataplarıyla değerlendirecek.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Blinken, 4-8 Şubat tarihleri arasında Suudi Arabistan, Mısır, Katar, İsrail ve Batı Şeria'yı ziyaret edecek.

Ziyaret, ülkesinin Irak ve Suriye'deki İran yanlısı silahlı gruplara karşı hava saldırıları başlatmasından birkaç gün sonra gerçekleşti.Bu, ABD Başkanı Joe Biden'ın başlangıçta "tırmandırmamaya çalıştığı" bir çatışmadaki gerilimin son tırmanışıydı.

Aynı zamanda ziyaret Biden yönetiminin İsrail'e yönelik öfkesinin arttığı, Washington'un perşembe günü bazı aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcilere yaptırımlar uyguladığı, ancak ABD'nin savaşı sona erdirmeye yönelik uluslararası talepleri henüz dinlemediği bir dönemde gerçekleşiyor.

Çeşitli Hamas kaynaklarına göre, bir hafta önce Paris'te ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) başkanının yanı sıra İsrailli, Katarlı ve Mısırlı yetkililerin katılımıyla karşılıklı esir takasını içeren altı haftalık bir ateşkes önerisi masaya yatırıldı

Dışişlerinden açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığından ziyaret hakkında önceki gün yapılan açıklamaya göre Blinken, 4-8 Şubat tarihleri arasında Suudi Arabistan, Mısır, Katar, İsrail ve Batı Şeria'yı ziyaret edecek.

Açıklamaya göre Blinken, esir takasının gerçekleşmesi ve "insani aranın" verilebilmesi için taraflar arasında anlaşma zeminini yeniden yoklayacak ve Gazze'de insani yardımların ulaştırılabilmesi için ilgili ülkelerle görüşecek.

İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir barış tesis edilebilmesi için diplomatik görüşmeler de yapacak Blinken'ın gündemindeki bir diğer başlık da Kızıldeniz'deki Husi saldırılarıyla ilgili son durum olacak.

Ateşkes görüşmeleri

Pazartesi günü Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile görüştükten sonra Blinken, "güçlü iyi teklifin" başarısı için "gerçek umut" olduğunu söyledi.

Katar, Hamas'ın henüz bir anlaşma olmadığını söylemesine rağmen iyimserliğini dile getirirken, bazılarının Hamas için bir uzlaşma olduğuna inandığı öneri konusunda İsrail içinde de anlaşmazlıklar var.

Ancak İsrail sokakları rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyor. Dün gece yüzlerce gösterici, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun rehineleri ne savaşla ne de barışçıl bir şekilde iade edememesini protesto etmek için Tel Aviv'de toplandı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün yaptığı açıklamada ateşkes görüşmeleri olduğuna dair iddiaları doğruladı ve "top artık Hamas'ın sahasında" yorumunda bulundu.