Danimarka, Suriye ve Irak'tan çekiliyor!

Danimarka Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye'deki tüm asker ve askeri danışmanlarını çekme kararı aldığını duyurdu.

Danimarka, Suriye ve Irak'tan çekiliyor!

IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon bünyesinde Irak ve Suriye’de asker bulunduran Danimarka, bu kararı “ülke sınırlarına yakın tehditlerle mücadele etmek üzere” aldığını belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Irak ve Suriye’deki IŞİD’lilerin sayısının azaldığı belirtilerek “Bizim katkımıza eşit derecede ihtiyaç kalmadı” denildi.

Bakanlık açıklamasında, “yakın tehditler”e dikkat çekilerek “Yakın çevremizde gördüğümüz tehditlere karşı koymak için muharebe gücümüzü yeniden tesis etmemiz gerekiyor" ifadelerine yer verildi.

Geri çekilme kararını duyuran Danimarka Hava Kontrol Kanadı Komutanı Albay Bjarke Lomborg, Irak ve Suriye’de kaldıkları süreci, “Hem uzmanlarımıza hem de yöneticilerimize büyük bir öğrenme deneyimi sağladı” şeklinde değerlendirdi.

Danimarka’nın Irak ve Suriye’deki askeri faaliyetleri

- Temmuz 2014'ten bu yana IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon’un üyesi olan Danimarka’nın ve Irak ve Suriye'de 300 asker ve askeri danışmanı bulunuyor.

- Danimarka kuvvetleri, Ayn el-Esed Hava Üssü’nde yaklaşık 16 bin Irak güvenlik kuvvetini eğitti.

- Güney Kürdistan ve Irak'ta insani yardım programlarına 51 milyon dolar, Rojava ve Suriye'de ise 31 milyon dolar harcadı.

- Koalisyon’un IŞİD'e yönelik hava operasyonlarına 2016'da 4 adet F-16 ile katıldı.

- Peşmerge'yi eğiten İngiliz güçlerini desteklemek için 2016 yılında Kürdistan Bölgesi'nde 60 kişilik bir C-130J nakliye uçağı konuşlandırdı.

- Aynı türden başka bir uçak, Haziran 2016’dan Aralık 2016’ya kadar Suriye ve Irak'ta konuşlandırıldı.

- Ağustos 2016'dan Ekim 2018'e kadar Irak'a, görev alanlarına Suriye de dahil olan 60 özel harekat askeri konuşlandırdı.