Doğu Kürdistan'da 'Kürt Ünlüleri Kongresi' başladı

Kürdistan eyaletinin başkenti Sine’de "Kürt Ünlüleri Kongresi" (Kurdish Elites Congress) bugün başlıyor.

Doğu Kürdistan'da 'Kürt Ünlüleri Kongresi' başladı

Doğu Kürdistan’ın Sine kenti Kürt Ünlüleri Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor. Kongreye Kürdistan’ın dört parçası ve diasporadan onlarca sanatçı, iş insanı, aydın, akademisyen katılıyor.   

Kürdistan eyaletinin başkenti Sine’de "Kürt Ünlüleri Kongresi" (Kurdish Elites Congress) bugün başlıyor.

Bu sabah başlayan kongre, Kürdistan Eyaleti Başkanlığı’nda Kürdistan Eyaleti Kültür ve İrşad Genel İdaresi ile Sine kentinde bulunan Kürdistan Üniversitesi işbirliğiyle düzenleniyor.

Iki gün sürecek kongrede sanat, dil ve edebiyat, insan bilimleri, coğrafya, mühendislik bilimleri ve tıp olmak üzere 6 alanda değerlendirme yapacak olan Bilim Kurulu Kürt ünlülerini seçecek.

 Kongreyi organize eden kurulun başkanı  Celal Qelaşaxanî, kongreye katılacak 30 ünlü Kürt şahsiyeti içerisinden ünlülerini seçeceğini açıkladı.Açıklamaya göre ünlüler seçilirken eserleri, bölgedeki ve dünyadaki etkileri ve bu etkilerinin yol açtığı siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel değişimlerkriter alınarak belirlenecek. 

Kongrede en dikkat çeken isimler arasında 40 yıldır İran rejimi tarafından yasaklı olan  ünlü müzisyen Mezher Xaliqî yer alıyor.

Kürt edebiyat alanında ise öne çıkan isimler arasında yer alan  Güney Kürdistanlı Bahtiyar Elî de katılacak.

Katılımcılar arasında dikkat çeken isimler arasında dünyaca ünlü Kürt kamança ustası, besteci ve klasik Farsça-Kürtçe müzik ustası Keyhan Kelhor, Dersimli müzik ustası Mikail Aslan, Koma kamkar gibi isimlerin yanısıra uluslararası birçok ödüle layık görülen iş insanı Hamdi Ulukaya da var.

Kürdülog ve akademisyen Mehmet Tayfur (Malmîsanij) bu kongereye katıldığı gelen bilgiler arasında. Ünlü Kürt yönetmen Kazım Öz’ün de kongereye aktıldığı bildirildi.

İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre Kürt ünlüleri listesinde PDK-İ’nin katledilen lideri Dr. Sadik Şerefkendi’nin kardeşi Abdurrahman Şerefkendi (Hejar) ve Muhammed Emin Mukrî (Hêmîn) gibi Kürt şairleri de yer alması dikkatlerden kaçmadı.

Kongreye İran Kültür ve İrşad Bakanı Seyyid Abbas Salihi’nin de bizzat  katılması bekleniyor. Başta  İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ) olmak üzere diğer Doğu Kürdistanlı siyasi partiler kongreye katılan isimlerin ‘işgale destek verdikleri’ görüşünde.

Kongreye katılan diğer ünlülerin isimleri ise şöyle: Tosinê Reşîd, Kurdistan Mukriyanî, Qutbedîn Sadiqî, Kelîmullah Tevehudî, Eshed Şêxulîslam, Şêx Elî Qeredaxî, Enwer Qeredaxî, Mehsûm Elî Mehsûm, Mehmet Tayfur (Malmîsanij), Necat Ebdullah, Mucteba Şemsîpûr, Ezîz Şarox, Necend Begîxanî, Mihemed Elî Sultanî, Osman Hewramî, Ednan Kerîm, Bextiyar Elî, Şehram Nazirî, Hiseyn Elîzade, Eta Nehayî, Izedîn Mistefa Resûl, Hadî Ziyadînî, Bîjen Zulfeqarneseb, Letîf Helmet, Mezher Xaliqî, Ebdullah Peşêw, Fîlîp Kirînbirûk, Elî Ekber Muradî, Azad Îbrahîm Necar, Joys Bilû, Homer Dizeyî, Koma Kamkar, Perto Kirmaşanî, Bîjen Namdar Zengene, Hamdi Ulukaya, Bêhrûz Xerîbpûr, Kazım Öz, Kiyanûş Rostemî, Siyamend Rehmanî, Emîr Sertîb Nusretullah Muîn Wezîrî, Ehmed Şabat, Mikail Aslan.

Basnews