DSG, IŞİD'in 'yabancı savaşçılar birimi' komutanını yakaladı

DSG, IŞİD'in 'yabancı savaşçılar birimi' komutanını yakaladı

Suriye Demokratik Güçleri (DSG), terör örgütü IŞİD tarafından kaçırılan Batılı rehinelerin infaz edilmesinde görev alan ve yıllardır aranan Nero Saraiva adındaki Portekizli üst düzey IŞİD'liyi yakaladı.

33 yaşındaki Nero Saraiva, IŞİD'in “Yabancı Savaşçılar Birimi” komutanı oluncaya dek terör örgütü adına önemli görevlerde yer aldı. Saraiva’nın IŞİD saflarında savaşan önemli yabancı teröristlerden biri olduğu düşünülüyordu.

Yedi yıllık kaçışın ardından DSG tarafından yakalanan 33 yaşındaki Saraiva’nın serüveni son buldu. Londra’nın kuzeydoğusundaki Walthamstow bölgesinde yaşayan ve burada radikalleşen Portekizli militanın Suriye’de 5 kadın ile evlenerek 10 çocuğa sahip olduğu iddia ediliyor.

Portekiz’de yayın yapan Sabado dergisi, geçtiğimiz hafta Portekiz asıllı olan ve İngiltere’ye yerleşen Nero Saraiva’nın, IŞİD terör örgütünün Suriye’nin doğusunda bulunan son kalesinin düşmesinin ardından yakalandığı haberini yayınladı. Nero, IŞİD'in Bağoz’un kontrolünü kaybettiği savaşta ağır yaralanarak, vücudunun yarısını kullanamaz hale geldi.

Sunday Times’ın dünkü haberine göre, geçtiğimiz Temmuz ayında Batılı istihbarat ajanları tarafından sorgulanan Nero Saraiva, IŞİD'in İngiliz infaz timi olan ‘Beatles çetesi’ üyelerinden.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Saraiva’nın Suriye’ye giden ilk Batılı militanlardan olduğu, bu nedenle örgüt hakkında zengin bilgilere sahip olduğu belirtildi. Batılı ülkelere geri dönen teröristler hakkında Saraiva’nın detaylı bilgiye sahip olabileceği ifade edildi.

Önceden Hristiyan olan Nero Saraiva, Müslümanlığı seçerek, 2012 yılından bu yana Batılı güvenlik birimleri tarafından en çok aranan ve takip edilenlerden biri. Saraiva, İngiliz savaş fotoğrafçısı John Cantlie’yi kaçırmakla suçlanıyor. Nero Saraiva, ABD’li gazeteci James Foley’in kameralar önünde infaz edilmesinin ardından iki yıl sonra IŞİD'in Yabancı Savaşçılar Birimi’nin komutanı oldu.

Saraiva, IŞİD'in kameralar önünde rehine aldıkları Foley’in idamından bir ay önce Twitter hesabından, “ABD’ye mesajdır. IŞİD yeni film çekiyor. Oyunculara teşekkür ederim” paylaşımını yaptı. Terör örgütü IŞİD, “ABD’ye mesaj” ismi ile YouTube üzerinden yayınlara devam ederken, rehin tutulan Alan Hanning ve İngiliz yardım görevlisi David Haines infaz edildi.

Nero Saraiva, eğitim hayatının ardından iş aramaya koyulan ve daha sonra radikal düşüncelere kapılarak Londra’nın kuzeydoğusundaki Walthamstow bölgesinden gelerek IŞİD saflarına katılan 6 futbolcu arkadaştan yalnızca biri. Saraiva, eski bir Portekiz kolonisi olan Güney Afrika ülkesi Angola’da doğdu. İngiltere’ye yerleşen Saraiva’nın adı 2003 yılında İngiliz seçmen listesinde yer aldı.

Nero, 2008-2012 yılları arasında Walthamstow bölgesindeki evinde, karısı ve çocuğu ile birlikte tek odalı dairede yaşıyordu. Facebook hesabındaki bilgilere göre, Mühendislik Fakültesi’nden mezun olan Nero, Doğu Londra Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği eğitimini tamamlayarak bir gaz şirketinde işe girdi.

İşsizlik ödeneği alan karısı ise Nero’nun Doğu Londra Üniversitesi’nde eğitim aldığını reddetti. Karısı ve oğlunu terk eden Saraiva, aralarında Sporting Lizbon'un genç yetenekler için oluşturduğu futbol akademisinde top koşturan Fabio Pocas dâhil beş arkadaşı ile birlikte terör örgütü IŞİD saflarına katılmak için 2012’de Suriye’ye gitmeye karar verdi.

Cihatçı John olarak tanınan Muhammed Emwazi dâhil olmak üzere Londra’da radikalleşen 6 arkadaş ve çok sayıda kişinin terör örgütü saflarına katıldığı düşünülüyor. Bu grubun misyonu onlarca Batılı genci sosyal medya aracılığıyla IŞİD saflarına katılmaya teşvik etmek. Ebu Yakup el-Endülüsi olarak bilinen Saraiva’nın, Suriye’de 5 kadın ile yaptığı evlilikten 10 çocuğu bulunuyor. Müslüman olan Hollandalı son eşi Angela Barreto ise daha önce eşinin vefat eden arkadaşı Pocas ile evliydi.

Sorgulama sürecinde altı arkadaştan hayatta kalan tek kişi olan Nero’nun IŞİD hakkında önemli bilgiler vermesi bekleniyor.