DSG'nin siyasi kanadı MSD'den Şam yönetimine 'ihanet' yanıtı

DSG'nin siyasi kanadı MSD'den Şam yönetimine 'ihanet' yanıtı

Suriye Demokratik Meclisi Eşbaşkanı (MSD) Riyad Derar, “Suriye hükümeti halen aynı kafayla hareket ediyor. Ülkenin tek partisi olan Baas ile Suriye’nin tamamına hakim olmak istiyor” dedi.

MSD, 3 Mayıs’ta Gire Spi Kantonu’nun Eyn İsa ilçesinde, Suriyeli Aşiretler Çalıştayı düzenlemişti. Çalıştay sonuç bildirgesinin okunmasıyla son bulmuştu.

Çalıştaya, DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani, MSD Eşbaşkanı Emine Umer, MSD Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve siyasi partilerin temsilcileri ile 70 aşiret ve kabilenin temsilcisi çalıştayda hazır bulundu.

Suriye yönetimi ise söz konusu çalıştayın düzenlenmesine ilişkin rahatsızlığını açıklayarak durumu 'ihanet' olarak nitelendirmişti.

Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Riyad Derar, “Suriye hükümeti halen aynı kafayla hareket ediyor. Ülkenin tek partisi olan Baas ile Suriye’nin tamamına hakim olmak istiyor” dedi.

Suriye hükümetiyle görüşmeye hazır olduklarını ancak 2011 yılına dönmeyeceklerini belirten Riyad Derar, “Suriye hükümeti, tüm halka hain ve çete gözüyle bakıyor. Suriye hükümeti, halkın düşünce ve hareketini kontrol etmeye çalışıyor” diye konuştu.

“Bu tür açıklamalara kulak asmıyoruz. Diyalog için önerdiğimiz herşey heder oldu” diyen Derar, sözlerime şunları ekledi:

“Diyaloğa açığız. Ancak teslim olmaya değil. Suriye’nin halkına yüzünü çevirmesi, tek parti zihniyeti ya da grubun baskın olması için değil, olumlu görüşmeler için hazırız. Şimdiye kadar da diyalog için hazırız. Yapılacak görüşmelerin sonucunda anlaşmanın sağlanmasını olumlu bir neticeye varmak istiyoruz.

Diyalog bayrağını kaldırıyoruz. Ancak diktatör rejim, bizi 2011 yılı çemberine almak istiyor.”

Çalıştaya katılan aşiretlere ilişkin ise Riyad Derar, resmi veya resmi olmayan aşiretler tanımını yapmadıklarını hepsinin bölgedeki aşiretler olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“Siweda, Dera, Lazkiye ve Tertus bölgesinden aşiretlerin Eyn İsa’daki çalıştaya katılmasını istiyorduk. Ancak Suriye hükümeti bu bölgelerden kimsenin çalıştaya katılmasıa izin vermedi. Katılımcıların gelişleri engellendi.”

Çalıştaya geniş katılımın olduğunu kaydeden MSD Eşbaşkanı Derar, “Orada bulunanlar ülkeyi temsil ediyorlar. Siwede’den Deraa Humis bölgelerine ülkedeki tüm halklardan aramızda olmalarını istedik. Ancak rejim onların katılmasına izin vermedi. Suriye’nin geleceğine dair görüşlerimizi katılımcılarla paylaşmak istedik” ifadelerini kullandı.