DTSO Başkanı Mehmet Kaya: Kayyum atanmasının gizli bir nedeni var

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, "Kayyum atanmasının belli bir nedeni var. Bu gizli kapaklı bir neden” dedi.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya: Kayyum atanmasının gizli bir nedeni var

Yerel seçimler yani belediye ve belediye meclisi seçimleri 31 Mart'ta yapılacak.

Ancak 2016 yılından bu yana DBP ve HDP'nin (şimdiki adıyla DEM Parti) kazandığı belediyeler kayyumlar tarafından yönetiliyor.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri, belediyelere kayyum atanmasına ilk günden bu yana karşı çıkıyor.

Onlara göre il ve ilçelerdeki kayyumlar Kürt kimliğini bastırdı, Kürt diline karşı özel bir imha politikası uyguladı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, “Kayyum atanmasının belli bir nedeni var. Bu gizli kapaklı bir neden. Çünkü bunlar atandığında şehrin dilini ortadan kaldırdılar. Şehrin kültür ve sanatını ortadan kaldırdılar. Özellikle de Kürt dili önünde adeta dikene dönüştüler. Büyük engeller çıkardılar. Küçük çocukların devam ettiği Kürtçe eğitim veren anaokullarını kapattılar. Kültür ve sanat kurumlarına kapattılar. Kürtçe yürütülen konser, panel ve sempozyumlara izin vermediler. Bütün bunlar kayyumlar döneminde yaşandı. Bunlar da gösteriyor ki kayyumlar esasında atanma nedeni bu.”

Kayyumların en çok protesto edilen eylemlerinden biri de belediye çalışanlarının işten çıkarılması oldu.

Sadece Diyarbakır merkez ve ilçe belediyelerinde 722 işçi kayyumlar tarafından işten çıkarıldı.

Bu işçilerden biri de Şeyhmus Kartal'dı. 6 çocuk babası olan Şeyhmus Kartal Sur Belediyesi'nde çalışırken kayyum tarafından işten çıkarıldı. O günden itibaren çiğ köfte yapıp sokakta kurduğu tezgahta satmaya başladı.

"İşten atıldığım için büyük oğlum okulu bıraktı"

Şeyhmus Kartal, “Vallahi bizi işten çıkardılar. Biz de bu işi yapmaya başladık. İşten atıldığım için büyük oğlum okulu bırakmak zorunda kaldı. Psikolojileri bozuldu. Kayyum bizi sevmiyor, kendi adamlarını kendilerine yakın olanları işe yerleştiriyorlar ve bizi tanımıyorlar” diye konuştu.

Son iki belediye seçiminde HDP, “Kayyumları göndereceğiz” sloganıyla öne çıktı. DEM Parti de bu seçimde de aynı sloganı kullanıyor.

Önceki seçimlerde kayyumlara sahip çıkan iktidar partisi AK Parti bu seçimlerde olumlu ya da olumsuz kayyımlardan bahsetmiyor.