Duhok Valisi: Türkiye ile PKK sorunlarını bizden uzak tutmalı

Duhok Valisi Dr. Ali Teter, “PKK ve Türkiye bizim için iki yabancı güç. Aralarındaki sorun bizim sorunumuz değil. Ne Türkiye Kürdistan Bölgesi içerisinde yıkılabilir, ne de PKK bitirilebilir. Umarım sorunu kendi aralarında diyalogla çözerler” dedi.

Duhok Valisi: Türkiye ile PKK sorunlarını bizden uzak tutmalı

Duhok-Zava Dağı turistik bölge ve çevre yolu projesinin 2,3 kilometrelik ikinci etabı için yapılan açılış törenine katılan Duhok Valisi Dr. Ali Teter, kurdele kesiminin ardından gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularına yanıt verdi.

Vali Teter, bir gazetecinin Zaho ilçesinde 9 Iraklı turistin ölümü ile sonuçlanan saldırı ve bölgedeki güvenlik durumuna ilişkin sorusuna cevaben, “Şüphesiz PKK ve Türkiye’nin çatışmalarını Kürdistan Bölgesi topraklarına taşırması tehlikeli bir olgudur. Maalesef yıllardır topraklarımızda böyle bir savaş yürütülüyor. Bu bizim savaşımız değil, yabancı iki tarafın savaşıdır. Bizim için Türkler de, PKK de Iraklı veya Kürdistan Bölgesi’nden değil, yabancıdır” dedi.

“Her iki taraftan sorunlarını kendi sınırlarına götürmelerini istiyoruz” diyen Teter, şöyle devam etti:

“Bu sorun bizim sorunumuz değil. Kuzey Kürdistan’daki sorun Kürdistan Bölgesi içerisinde çözülmez. Ne Türkiye Türkiye Kürdistan Bölgesi içerisinde yıkılabilir, ne de PKK burada bitirilebilir. Türkiye’nin bir iç sorunudur. Irak ve Kürdistan Bölgesi ile bir alakası yoktur. Umarım sorunu kendi aralarında diyalog yolu bile çözerler. Yok eğer savaşı tercih edeceklerse, biz defalarca söyledik. Burası başka bir ülke, başka bir ülkenin toprakları, sorunlarınızı bizden uzak tutun.”

Vali Ali Teter, Duhok-Zava Dağı yolu projesinin önemli olduğunu, turistik bölgeyi ziyaret edenler için kolaylık sağlayacağını belirterek, vatandaşlardan ve turistlerden temizliğe önem vermelerini istedi.

Kentte benzin sorununa ilişkin bir soruya yanıt veren Teter, 540 bin göçmene sahip olan ilin nüfusunun 1 milyon 700 bini bulduğunu, bu yüzden ilgili bakanlıktan Duhok’a verilen benzin payını gözden geçirmesini istediklerini söyledi.