Duhok’ta 50 tarihi yer, PKK ve TSK çatışmaları nedeniyle tehlike altında

Bêkes Birîfkanî, PKK ve TSK arasındaki çatışmaların Duhok’ta 50 tarihi yerin ortadan kalkma tehlikesi oluşturduğunu söyledi.

Duhok’ta 50 tarihi yer, PKK ve TSK çatışmaları nedeniyle tehlike altında
Duhok İli Tarihi Yerler Müdürlüğü Müdürü Bêkes Birîfkanî Kürdistan Bölgesi’nde PKK ve TSK arasında yaşanan çatışmalar ve bunun Duhok’a yansımaları hakkında açıklamalarda bulundu. Birîfkanî PKK ve TSK çatışmalarının Duhok ili sınırları içinde 50 tarihi yerin ortadan kalkma tehlikesi oluşturduğunu söyledi.
 
Birîfkanî: UNESCO ve diğer bazı uluslararası kuruluşları bilgilendirdik
 
Birîfkanî açıklamasında şu ifadelere yer verdi,” Duhok İli Tarihi Yerler Müdürlüğü olarak UNESCO ve diğer birçok uluslararası kuruluşu söz konusu 50 tarihi yerin ortadan kalkma riskini ortadan kaldırmak için bilgilendirdik. Duhok’ta 1400 tarihi yer var. UNESCO için önemli olan yerler PKK ve TSK çatışmalarının olduğu yerlerde kaldı. Şu ana kadar söz konusu tarihi yerlere ne kadar bir zararın dokunduğunu bilmiyoruz. Çünkü bahsi geçen tarihi yerlerin olduğu yerlere gitmek ve tespit-ölçüm yapmak için gidemiyoruz.”  
 
Irak ordusundan açıklama
 
Öte yandan Irak ordusu da yaptığı açıklamada söz konusu yerleri kamera ile kontrol ettikleri ve çatışmaların bitmesi için çaba göstereceklerini belirtmişti.
 
Türk ordusu 23 Nisan 2021'de askeri operasyon başlattı
 
23 Nisan 2021 tarihinden bu yana Türk ordusu Kürdistan Bölgesi topraklarında PKK’ye karşı askeri operasyon başlattı. Yaşanan çatışmalar nedeniyle söz konusu bölgelerdeki binlerce köy boşaldı ve bölge sakinlerine maddi ve manevi zarar dokunduğu sık sık medyaya yansıyor.
Basnews