Dünyadan İsrail-Gazze hattındaki gerilime tepkiler

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı operasyona ilişkin ülkeler açıklamalarda bulundu. ABD ve AB ülkeleri Hamas'ı kınarken, İsrail'e destek mesajları yayımladı. Başta Türkiye'nin olduğu birçok ülke taraflara itidal çağrısında bulunurken, İran ve Irak ise Hamas'a desteğini duyurdu.

Dünyadan İsrail-Gazze hattındaki gerilime tepkiler

Kassam Tugayları bu sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir operasyon başlattığını duyurdu. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken silahlı gruplar da bölgedeki yerleşim yerlerine girdi. "Aksa Tufanı" operasyonu üzerine İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını açıkladı.

İsrail radyosu, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda 100 İsraillinin öldüğünü ve 1000 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail ordusunun hava saldırılarında 198 Filistinli hayatını kaybetti 1610 kişi yaralandı.

BM

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk de "Filistinli silahlı gruplar tarafından İsrail'e doğru yüzlerce, belki de binlerce rastgele roket atıldığı ve en az 22 İsraillinin öldürüldüğü, yüzlercesinin ise yaralandığı yönündeki haberler karşısında şok oldum ve dehşete düştüm. Ayrıca İsrailli sivillerin rehin alındığı yönündeki haberlerden de derin endişe duyuyorum." ifadelerine yer verdi.

İsrail güçlerinin de yoğun nüfuslu Gazze Şeridi'ne hava saldırılarıyla karşılık verdiğini ve en az 5 kişiyi öldürdüğünü belirten Türk, şunları kaydetti:

"Orada sivil kayıplarının yaşanmaması için her türlü tedbiri almaya çağırıyorum. Şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulunuyorum. Bölgedeki tüm taraflara ve kilit ülkelere, daha fazla kan dökülmesinin önüne geçmek için gerilimi azaltma çağrısında bulunuyorum."

ABD

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, ABD'nin  Hamas'ın İsrailli sivillere yönelik saldırılarını "kesin bir dille kınadığını" ve İsrail hükümeti ve halkının yanında olduğunu söyledi. Sözcü, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın İsrailli mevkidaşı Tzachi Hanegbi ile görüştüğünü ve yakın temas halinde kalacağını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, "ABD, Hamas'ın İsrail'e yönelik korkunç saldırılarını tartışmasız bir biçimde kınamaktadır. İsrailli ortaklarımıza yakın temasta olmayı sürdüreceğiz. ABD, İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyor. İsrail hükümeti ve halkı ile dayanışma içerisindeyiz" dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise, İsrail’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade ederek, “İsrail’in kendini savunma hakkına olan bağlılığımız sarsılmaz bir şekilde devam ediyor” dedi.

“Sivillere yönelik bu menfur saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum” diyen Austin, “Önümüzdeki günlerde Savunma Bakanlığı, İsrail’in kendisini savunmak ve sivillerini terörizmden korumak adına ihtiyaç duyduğu şeyleri sağlamak için çalışacak” ifadelerini kullandı.

Avrupa'da İsrail'e destek Hamas'a tepki

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, "İsrail ve halkına karşı bu sabah başlatılan, masum vatandaşlara terör ve şiddet uygulayan rastgele saldırıları şiddetle kınıyorum." ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Hamas'ı kınarken, "İsrail'in bu tür hain saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır." değerlendirmesini yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de "İsrail ile tam dayanışma içindeyim" mesajını paylaştı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise "Gazze'den yapılan füze atışları ve artan şiddet bizi sarsıyor. Almanya, Hamas'ın bu saldırılarını kınıyor ve İsrail'in yanında duruyor." değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da "İsrail'i şu anda vuran terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Ölenlere, ailelerine ve yakınlarına dayanışma dileklerimi iletiyorum." açıklamasını yaptı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise İsrailli "sivillere yönelik saldırıların kendisini şoke ettiğini" belirtti. Sunak, "İsrail'in kendisini savunma hakkı mutlaktır." ifadesine yer verdi.

Belçika, İspanya, İtalya, İsviçre, İrlanda, Hollanda, Hırvatistan, Avusturya, Yunanistan, Çekya, Slovenya, Finlandiya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Kosova yetkilileri de Hamas'a tepki gösteren ve İsrail'e destek veren mesajlar yayımladı.

Irak

Irak Hükümet Sözcüsü yaptığı açıklamada, Irak halkının ve hükümetinin Filistin halkının davasını desteklediğini söyledi. Hamas'ın askeri kanadı İzedin Kassam, bugünkü saldırıların "doğal bir sonuç ve tepki" olduğunu söyledi.

Irak Hükümeti Sözcüsü Basim el-Awadi, "Irak halkı ve hükümeti, Filistin davasına ilişkin değişmeyen tutumunu ve Filistin halkının arzularına ve tüm meşru haklarına ulaşması konusunda desteklerini bir kez daha teyit etti. Ayrıca, baskı ve saldırganlık yoluyla haklardan mahrum bırakmanın asla kalıcı barış getirmeyeceğine inanıyoruz" dedi.

Awadi, "Filistin halkının bugün gerçekleştirdiği operasyonlar, Siyonist işgal rejiminin onlarca yıldır sürdürdüğü zulme karşı doğal bir tepkidir ve bir gün uluslararası bir karara uyacaktır" dedi.

Açıklamada, "Filistin topraklarında gerilimin artmaya devam etmesine karşı uyarıda bulunuyoruz çünkü bu durum bölgesel istikrarı etkileyecektir. Ayrıca Arap Birliği'ni, Filistin topraklarındaki son tehlikeli gelişmeleri görüşmek üzere acil bir toplantı yapmaya çağırıyoruz" dedi

İran

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in üst düzey bir danışmanı, Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı beklenmedik saldırıyı desteklediğini ifade ederek, bunu "gurur verici bir operasyon" olarak nitelendirdi.

Filistinli çocuklara destek amacıyla Tahran'da düzenlenen bir toplantıda konuşan Rahim Safavi, "Gurur verici Aksa destekliyoruz. Biz operasyonu destekliyoruz ve direniş cephesinin de desteklediğinden eminiz." açıklamasını yaptı.

Türkiye

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'ndeki konuşmasında, İsrail ve Filistin taraflarına itidalli davranma çağrısı yaparak, "Türkiye olarak bu sabah İsrail'de meydana gelen hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz." dedi.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’nin Filistin ile İsrail arasındaki gerilimin düşürülmesi için uluslararası yetkililerle yoğun temaslarda bulunduğu bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Şukri, bölgedeki son gelişmelerin ardından bazı mevkidaşları ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefonda görüştü.

Mısırlı Bakan, görüşmelerinde, Filistin ile İsrail arasındaki gerilimin durdurulması ve tarafların itidalli olmasının önemini vurguladı.

Açıklamada ayrıca Mısır'ın söz konusu krizi kontrol altına almak için her düzeyde yoğun temasta bulunduğu ifade edildi.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada "İsrail ve Filistinliler arasındaki şiddetin derhal durdurulması" çağrısında bulundu. Bakanlık, "Bir dizi Filistinli grup ile İsrail güçleri arasında yaşanan ve birçok cephede yüksek düzeyde şiddete yol açan benzeri görülmemiş gelişmeleri takip ediyoruz". ifadelerini kullandı.

Hindistan

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise "İsrail'deki terör saldırıları haberiyle derinden sarsıldım. Düşüncelerimiz ve dualarımız masum kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Bu zor zamanda İsrail'le dayanışma içindeyiz." yorumunu paylaştı.

Katar, Gazze Şeridi'nde yaşanan olaylardan İsrail'in sorumlu olduğunu belirtti.

Katar

Katar Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, bölgedeki gelişmelerle ilgili endişesini ifade ederek, tüm taraflara gerginliği sona erdirme, sükûneti sağlama ve azami şekilde itidalli olma çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Sonuncusu, Mescid-i Aksa'ya polis himayesinde düzenlenen baskınlar olmak üzere Filistin halkının haklarını ihlal etmeye devam etmesi sebebiyle halihazırda yaşanan gerginliğin sorumlusu yalnızca İsrail'dir." ifadesine yer verildi.

Bakanlık, "İsrail'in, uluslararası hukuka yönelik bariz ihlallerini durdurmaya, Filistin halkının tarihi hakları ile uluslararası meşruiyet kararlarına saygı göstermeye zorlanması ve bu olayların Gazze'deki Filistinli sivillere karşı yeni bir orantısız savaşı ateşlemek için bahane olarak kullanılmasının önlenmesi için uluslararası toplumun ivedilikle harekete geçmesi gerektiğini" vurguladı. Açıklamada ayrıca Katar'ın "Filistin meselesinin haklılığı, kardeş Filistin halkının meşru hakları ile 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devletin kurulması konusundaki kararlı tutumu" yinelendi.

Kuveyt

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail işgalinin kardeş Filistin halkına yönelik apaçık ihlalleri ve saldırılarının sonucu olarak Gazze'de ve Filistin topraklarında yaşanan gerilimden endişe duyulduğu" kaydedildi.

Gazze Şeridi'ndeki olaylarla ilgili uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletlerin (BM) "üzerine düşen sorumluluğu" üstlenmesi ve yaşanan şiddet olaylarını durdurması istenen açıklamada, Filistin halkına koruma sağlanması ve İsrail güçlerinin, Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri ve Yahudi yerleşim birimlerini genişletme politikası başta olmak üzere kışkırtıcı uygulamalarına son verilmesi gerektiği vurgulandı.