Duran Kalkan: Kılıçdaroğlu iyi bir siyasetçi değil

PKK üst düzey yöneticilerinden Duran Kalkan, CHP’deki tartışmaların “Kılıçdaroğlu gitmeli mi kalmalı mı” kalıbına sıkıştırıldığını belirterek, “Değişecekse Türkiye'nin temel sorunlarında yeni olan ne öneriyorlar? Kılıçdaroğlu değişecek mi, değişmeyecek mi? Şimdi bunu tartışıyorlar. Bu bir şey kazandırmaz” dedi.

Duran Kalkan: Kılıçdaroğlu iyi bir siyasetçi değil

Medya Haber’e konuşan PKK Yürütme Komite Üyesi Duran Kalkan, devletin İmralı’da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan için verdiği sözleri tutmadığını savundu.

Kalkan, “İmralı'da hukuk yok diye tekrar tekrar ifade ediyoruz. Tecrit sürüyor diyoruz. Niye? Çünkü böyle olmayacağına söz verdi orayı yönetenler. Ne hukuklarının gereğini yerine getiriyorlar, ne sözlerinin gereğini yerine getiriyorlar” dedi.

Öcalan’ın durumunun Avrupa hukukuna göre yeniden görüşülmesi gerektiğini vurgulayan Kalkan, “Umut hakkı denen şey, durumun yeniden görüşülmesi, yargılanması, hatta bırakılması lazım” diye konuştu.

“Bu hükümeti kürtlerin hükümeti değil”

14 Mayıs seçimlerine değinen Kalkan, “Hem Tayyip Erdoğan hem de Cumhur İttifakı Ege ve Akdeniz kıyısında, Marmara'da kazanamadı, Kürdistan'da kazanamadı. Kürtler yüzde yüzde 75'e varan oranda oy vermediler. Yeşil Sol Parti kazandı. Şimdi hükumeti Tayyip Erdoğan kuruyor. Mecliste kararları Cumhur İttifakı alacak. Bunun ikisini de Kürtler reddetmişler. Bu iki kurumun alacağı karar da Kürtleri bağlamaz. Kürtlerin yönetimi değiller” yorumunu yaptı.

“Erdoğan kaybetse sokaklar karışır” şeklinde bir eğilim olduğunu ifade eden Kalkan, “Ekrem İmamoğlu toplantı yapamadı. Erzurum'da taşı yiyince İstanbul'a kadar kaçtı. Kılıçdaroğlu hiç giremedi. Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olsaydı Erzurum'da miting yapamamış bir cumhurbaşkanı ortaya çıkacaktı. Şimdi Tayyip Erdoğan'ın oy aldığı yerlere MHP, AKP, Hizbullah dışında kimse gidemiyor” dedi.

“CHP, Kılıçdaroğlu neden mücadele etmedi?”

Kalkan, “CHP bir kaç seferdir böyle yapıyor. 2018'de de Muharrem İnce öndeydi. Birden bire 12'den sonra kayboldu. Birkaç saat sonra Tayyip Erdoğan ‘atı alan Üsküdar'ı geçti ben kazandım’ dedi. O da ‘sen kazandın’ diyerek kabul etti. Şimdi 14 Mayıs seçimlerinde belediye başkanları çıktı, saat 12, 1’e kadar öndeyiz dediler. Sonra hiç ses çıkmadı. Sonra Cumhur İttifakı çoğunluğu aldı dediler. Sonra dediler 28 Mayıs'ta Tayyip Erdoğan kazandı. Kılıçdaroğlu diyor ki seçimler meşru değildi, hile yaptılar. İyi de niye mücadele etmedin? CHP seçim gecesi saat 12'ye kadar söylüyor, atıyor, tutuyor, 12'den sonra çekiliyor. Seçimi Tayyip Erdoğan'a veriyor, kazandırıyor. Kemal Kılıçdaroğlu yönetimi böyle. Bunu gördük” ifadelerini kullandı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında da konuşan Kalkan, “Mütevazi, duyarlı bir insan olabilir, başarılı bir bürokrat da olabilir. Fakat iyi bir siyasetçi değil. Mücadeleci değil, toplumu durduruyor. En kritik noktada Tayyip Erdoğan'ın, AKP-MHP'nin kazanmasına yol açıyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Kılıçdaroğlu mu CHP'nin anlayışı mı değişmeli?”

Kalkan şöyle devam etti:

“Şimdi bazıları CHP değişmeli diyor, değişsin, değişim olmalı. İyi güzel de değişim diyenler yeni ne söylüyorlar? Kılıçdaroğlu mu değişmeli yoksa CHP'nin anlayışı, programı, siyaseti mi değişmeli? Değişecekse Türkiye'nin temel sorunlarında yeni olan ne öneriyorlar? Kılıçdaroğlu değişecek mi, değişmeyecek mi? Şimdi bunu tartışıyorlar. Bu bir şey kazandırmaz. CHP tabanını bilinçlendirmek lazım. Oraya sıkıştırılmış bir CHP hiç bir zaman iktidar olamaz. Kılıçdaroğlu sözde en solcudur. Gitti AKP'den Refah’tan kopanları aldı, ezeli karşıtı DP'yi aldı yanına. Şimdi ne yapacak? Gerçekten de bir demokrasi programı mı ortaya koyacaklar, yoksa kalan CHP'yi de AKP'lileştirecekler mi? Bu değerlendirmeler çok ucuz. Özellikle o bazı aydın geçinenler, gazeteci, yazar kişiler var çok kalitesiz olduklarını gördük. Net söyleyebilirim. Bu kadar da olmaz. Böyle çok sığ, yüzeysel, top, sığ sözleri var, insanları kandırma gibi oluyor bu hiç bir şey kazandırmıyor. Onun için de evet CHP'de değişim olmalı.”

Duran Kalkan, seçimlerden önce AK Parti ve MHP iktidara gelirse “Türkiye'yi iç savaşa götürürler” dediklerini belriterek, “Şimdi ciddi bir iç savaş riski vardır. Bunu CHP yumuşatıyor birileri yürütemiyor ama kriz, bunalım, kaos durumu bunu dinlemez. Kitleleri aktifleştirir” iddiasında bulundu.