Duran Kalkan’dan Merdan Yanardağ yorumu

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, Abdullah Öcalan’a yönelik açıklamaları nedeniyle tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ’a destek verilmesi gerektiğini belirterek, “Kemal Kılıçdaroğlu, Merdan Yanardağ’ın söylediklerini söyleyebilseydi, ben inanıyorum şimdi cumhurbaşkanıydı” dedi.

Duran Kalkan’dan Merdan Yanardağ yorumu

Örgüte yakın Medya Haber’e konuşan Duran Kalkan, İmralı Cezaevinde bulunan Abdullah Öcalan’dan 28 aydır haber alınamadığını söyledi.  

TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın Öcalan hakkındaki açıklamalarına değinen Kalkan, “Merdan Yanardağ bazı gerçekleri tümüyle hızlı bir biçimde ifade etti. Önemliydi, biz onu önemsiyoruz. İmralı'da tecrit var. Var ve yani o sistem hukuki bir sistem değil. Avrupa hukuku, TC hukuku bile işlemiyor” diye konuştu.

Kalkan, “Kemal Kılıçdaroğlu, Merdan Yanardağ’ın söylediklerini söyleyebilseydi, ben inanıyorum şimdi cumhurbaşkanıydı. Olmasa bile alternatif bir şey söyleyen, politika üreten, yani Türkiye'ye yeni bir yön verebilen bir liderdi. Ama ne kazanabildi, ne şimdi öyle bir konumu kaldı. Millet İttifakı için de bu geçerli” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de muhalif kesimlere yoğun bir baskı olduğu görüşünü dile getiren Kalkan, şu ifadeleri kullandı:

“Gerçekten böyle gitmez. Bu kadar baskı patlatır. Hiç kimse böyle durulacağını sanmamalı. O bakımdan da bazı yüksek sesler çıkmalıydı. Örneğin Merdan Yanardağ’a büyük bir destek olmalıydık. Çıt çıkmıyor. Neredeyse kendi kanalı bile 'öyle değildi de böyle' diye revize etmeye çalışıyor. Ayıp! Bir kere bir söz söylemiş, umut ediyoruz. Bir yiğit insandır, sözünün üzerinde durur. Hiç tereddüt etmeden zindana gitti. Türkiye’nin böyle yiğitlere ihtiyacı var. (Jean Paul) Sartre’lere ihtiyacı var.”

Duran Kalkan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliği konusundaki tavrına ilişkin de yorumda bulundu.

Kalkan, “100 yıl önce Lozan’da pazarlık konusu Musul, Kerkük’tü, şimdi İsveç'in NATO'ya üyeliğidir. Bunu bir koz olarak ele geçirmiş Tayyip Erdoğan yönetimi. Bütün NATO'ya şunu kabul ettirmek istiyor: Lozan'ı güncelleyeceğiz, Kürt soykırımını herkes kabul edecek, terörizm adı altında Kürtlüğü yok etme saldırılarını ben yapacağım” sözlerini sarf etti.