İran'dan Kürdistan Bölgesi’ndeki Rojhılatlı Kürt partilere tehdit

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Eylül ayına kadar silahsızlandırılmamaları halinde Kürdistan Bölgesi’nde kampları bulunan Rojhılatlı Kürt partileri “daha yoğun şekilde” hedef alacaklarını söyledi.

İran'dan Kürdistan Bölgesi’ndeki Rojhılatlı Kürt partilere tehdit

İran’ın Yarı resmi Tasnim Haber Ajansının haberine göre, Tümgeneral Bakıri, Meşhed’de düzenlenen yıllık konferansta sınır güvenliği ve komşularla güvenlik ilişkileri hakkında konuştu.

Komşu ülkelerle imzalanacak tüm anlaşmaların güvenlik, barış ve dostluğu geliştireceğine dikkati çeken Bakıri, İsrail’i işaret ederek, “Bölgenin güvenliğini sağlamak için yabancıların varlığına gerek yok” dedi.

Sınır güvenliğinin geçmişe nazaran daha iyi olduğunu belirten İranlı komutan, Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Kürt partileri kastederek, “Maalesef bazı komşu ülkeler sınır güvenliği konusunda sorumluluklarını gerektiği gibi yerine getirmiyor. Kuzey Irak'ta sınırlarımızda güvenliğimizi tehdit eden silahlı ayrılıkçı gruplar var” diye konuştu.

Bakıri, şu ifadeleri kullandı:

“Irak hükümetinin Eylül ayına kadar bu grupları silahsızlandırma ve eylemlerini önleme taahhüdünün ardından İslam Devrim Muhafızları Ordusu, ülke güvenliğini korumak amacıyla bu gruplara karşı etkili füze ve drone operasyonlarını durdurdu.

Irak hükümetinin taahhütte bulunduğu Eylül ayına kadar bekleyeceğiz. Bağdat’ın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini umuyoruz. Ancak bu süre içerisinde silahlı gruplar hala varlıklarını devam ettirirse operasyonlarımız geçmiştekinden daha yoğun olacak.”

"Güneydoğu hudutlarının bir kısmında son aylarda terörist hareketlerine tanık oluyoruz" diyen Bakıri, Afganistan sınırlarındaki durumu kontrol etmek için de yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi.