Ekrem İmamoğlu davasında karar: Hapis cezası ve siyaset yasağı!

Hakkında siyasi yasak ve hapis cezası istenen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasında kararın çıktı. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi, siyasi yasak süreci başladı. Öte yandan kararın Yargıtay tarafından onanması halinde İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek.

Ekrem İmamoğlu davasında karar: Hapis cezası ve siyaset yasağı!

Savcı mütalaasını yinelerken duruşmaya hükmün açıklanması için yarım saat ara verildi. Ardından davada karar açıklandı.

İmamoğlu’na "YSK üyelerine hakaret ettiği" iddiasıyla yargılandığı davada, hapis cezası verilirken siyaset yasağı da getirildi.

Duruşmada kararını açıklayan mahkeme, İmamoğlu'nun o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ile 10 YSK üyesine yönelik zincirleme şekilde "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçlamasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Karar, İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay'da kesinleşirse İmamoğlu'nun belediye başkanlığı düşecek, hiçbir seçimde aday olamayacak.

İmamoğlu'ndan ilk açıklama

İmamoğlu, verilen cezanın ardından yaptığı ilk açıklamada, "Halkın verdiği yetkiyi bir avuç insan alamaz. Mücadelemiz daha güçlü başlıyor Allah’ın izniyle" dedi.

Daha sonra ise Ekrem İmamoğlu ve Meral Akşener, Saraçhane’de toplanan kitleye yönelik açıklamalarda bulundu.

“Hangi çılgın, millete ait sürecin önüne set koyabilirmiş?”

Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

“Saraçhane'ye evinize hoş geldiniz. İstanbul sizin. İstanbul 16 milyon İstanbullunun. Hangi çılgın millete ait sürecin önüne set kurabilirmiş, hangi çılgın zincir vurabilirmiş. Hiç kimse vuramaz. Bu akşam birlikteyiz. Yarın çoğalarak daha fazla birlikte olacağız.

Şimdi birlik ve beraberliğimizin güzel bir anını bu akşam başlatıyoruz. Yarın çok daha büyüyecek. Genel başkanlarımız burada olacak. Hep birlikte olacağız. Bu akşamın taçlanması için size hitabı için İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener'i davet ediyorum.”  

“Yaşasın hürriyet, kahrolsun istibdat”

Ankara'dan gelen İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ise açıklamaları şöyle:

"Hey gidi Saraçhane ne çektiniz. Biz yuhlamayız gereğini yaparız. O büyükşehir belediye başkanı İstanbullu'ya seslenip demişti ki "Bu şarkı burada bitmez" Bugün bu şarkı da burada bitmeyecek. Bugün iktidarda yarından çok korkan bir irade ver.

İnsanlar korktuğu zaman ceza verirler, zulüm yaparlar, haksızlık yaparlar. Bugün Ekrem kardeşim, Ekrem Başkan için verilen bu kararın arkasında size duyulan, demokrasiye duyulan, millet iradesine duyulan bir korku var. Onlar korkuyor ama biz korkmuyor. Yaşasın hürriyet, kahrolsun istibdat diyoruz. 

Onlar istifa etmez. Sandıkta gereğini yapacaksınız. Hür iradenizle, helal oylarınızla demokrasiyle 'sizi gönderiyoruz. Korkunun ecele faydası yoktur.”

İmamoğlu’ndan çağrı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbullulara çağrıda bulunarak, “16 milyon İstanbullunun evi Saraçhane’dir. İstanbul ve Türkiye, iradesine daha önce nasıl sahip çıktıysa bugün de çıkacaktır. Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum” demişti.

Siyasi yasak ve hapis

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği” iddiasıyla açılan davanın duruşması bugün İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

İmamoğlu'nun 'kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret' suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Öte yandan İmamoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'siyasi yasak' içeren 53. maddesinin de uygulanması da istenmişti.

İmamoğlu’na YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. İmamoğlu'na siyaset yasağı da getirildi.