El-Cezire: Başkan Barzani neden referanduma gitti?

El-Cezire televizyonu ofisi sorumlusu gazeteci Ahmed El-Zaviti “Barzani neden referanduma gitti?” adıyla El-Cezire sitesi için Arapça bir makale kaleme aldı.

El-Cezire: Başkan Barzani neden referanduma gitti?

El-Cezire televizyonu ofisi sorumlusu gazeteci Ahmed El-Zaviti “Barzani neden referanduma gitti?” adıyla El-Cezire sitesi için Arapça bir makale kaleme aldı.
Başkan Mesud Barzani’nin Kürdistan bağımsızlık referandumuyla amaç ve hedeflerinin irdeleyen Ahmed El-Zaviti makalesinde 'Barzani neden referanduma gitti?' Sorusunu cevaplamaya çalışıyor.
Ahmed El-Zaviti şunlara vurgu yapıyor:
“Barzani 2012 Newroz’unda yaptığı konuşmasında Bağdat’ın 2003’te Kürdistan Bölgesi ile varılan anlaşmadan uzaklaştığı bunun böyle sürmesi durumunda krizin daha da derinleşeceğini belirterek “Bu böyle devam ederse o zaman biz de halkın görüşlerine başvurarak Kürdistan halkından özür dileyeceğiz. Sorumluluk sahipleri olarak Bağdat ile aramızdaki sorunları çözemedik diyeceğiz” demişti. Barzani’nin açıklamalarından sonra Bağdat Kürdistan Bölgesi’ne karşı giderek daha da kötü adımlar attı. 2014 yılına kadar Kürdistan’daki bütün memurların maaşlarını kesti. Yurtdışına petrol satışını zorlaştırmak için diplomatik girişimlerde bulundu” dedi.
Ülke içinde de Haşdi Şabi’yi saldırtmakla Kürdistan’ın tehdit edildiğine dikkat çeken Ahmed El-Zaviti, Bağdat’ın IŞİD ile mücadeleden sonra sıranın Kürdistan Bölgesi’ne geleceğini söylediğini aktardı.
Başkan Barzani’nin 2015 yılında Kürdistan parlamentosunda bağımsızlık referandumuna ilişkin yeni bir karar aldığını belirten Ahmed El-Zaviti, “Özel bir yasa için komite oluşturuldu. Kararın %100 Kürdistan’a ait olması için Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonunu kurdu. Eğer tarafsız bir araştırma yapılırsa Irak hükümetinin 2012 yılından bağımsızlık referandumu gününe kadar Kürdistan’ı Irak’ın bir parçası olarak görmediği gerçeği ortaya çıkacaktır” dedi.
Herkesten çok Başkan Barzani’nin bağımsızlık referandumunu gerçekleştirmenin ne kadara zor bir durum olduğunu bildiğinin altını çizen Ahmed El-Zaviti makalesini Başkan Barzani’nin şu sözleriyle bitirdi:
“Tarih boyunca Kürtlere yönelik yapılan haksızlıkların hiç biri referandumdan kaynaklanmadı. Referandum yapılmadan önce de yüz binlerce Kürt öldürüldü. Milyonlarca Kürt göçe zorlandı. Binlerce köy ortadan kaldırıldı. Gelecekte de Kürtlerin başına bir çok şey gelebilir. Artık Kürtlerin devlet istediği ve devleti için savaşan bir milletin olduğunu dünya bilsin!”