ENKS heyeti Ankara’da: Efrin halkı sokaklarda, muhaliflerin silahlarından korkmuyor

Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) bir heyet, Efrin’in Cindirês ilçesinde Newroz ateşi yaktıkları için öldürülen 4 kişi için Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü.

ENKS heyeti Ankara’da: Efrin halkı sokaklarda, muhaliflerin silahlarından korkmuyor

ENKS heyetinde, Suriye Muhalefet Koalisyonu Temsilcisi Abdulhakim Beşar ile ENKS temsilcileri Şelal Gedo ve Zuheyr Muhammed yer aldı.

Görüşmede Cindirês’te yaşanan katliamın yanı sıra silahlı grupların Efrin’de son 5 yılda gerçekleştirdikleri ihlaller masaya yatırıldı.

Görüşmeye ilişkin Rûdaw’a değerlendirmelerde bulunan Şelal Gedo, “Türkiye heyetine silahlı bazı grupların terörist faaliyetlerde bulunduklarını aktardık” dedi.

Cindirês’taki saldırıyı gerçekleştirenlerden 4’ünün tutuklandığını 2’sinin ise serbest bırakıldığını hatırlatan Gedo şunları kaydetti:

“Suriye muhalefetinin kontrolündeki mahkemelere güvenmiyoruz. Suçluların Türkiye tarafından yargılanmasını talep ettik. Türkiye, konuyu yakından takip ediyor ve bu konuda yardımcı olmaya çalışacaklarını bize ilettiler. Arkadaşlarımız, bu konuyu dün İstanbul’da Amerikalı üst düzey bir heyetle de görüştü, yine Fransalılarla da görüşme yaptık. Ulaşabildiğimiz tüm ülkelere Efrin, Cindirês ve diğer Kürt bölgelerindeki halkın yaşadığı sıkıntılarını aktarmaya çalışacağız.”

“Halk sokaklarda; halk, bunların silahlarından korkmuyor artık”

Silahlı bazı grupların isimlerini vererek Türkiye heyetine bunların terörist faaliyetlerde bulunduklarını aktardıklarını ifade eden Gedo, “Bunların Kürt bölgelerinde kalması artık kabul edilemez. Bunlar, hükmettikleri bölgelerde sınırsız güç sahibi ve bunları durdurabilecek ne kanun var ne de yönetim. İstedikleri her şeyi yapıyorlar. Bu konuya bir çözüm bulunmazsa şu anda bile bir toplumsal patlama var, halk artık evinde oturmuyor. Halk sokaklarda; halk, bunların silahlarından korkmuyor artık” dedi.

Ne olmuştu?

Efrin’in Cindirês ilçesinde, 20 Mart’ta Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı Ahrar El Şarkiye adlı gruba mensup kişiler, Newroz ateşi yaktıkları gerekçesi ile 4 Kürt’ü öldürdü 2’sini de yaraladı.

Saldırıda; Ferhan (Ferheddin) Osman (43), İsmail Osman (38), Muhammed (Nazmi) Osman (42) isimli kardeşler ile İsmail Osman’ın oğlu Muhammed İsmail (18) yaşamını yitirdi.

Katliamın ardından Efrin ve Cindirês’te kitlesel protesto gösterileri düzenlendi ve silahlı grupların Efrin’den çıkmaları talep edildi.