Erbil, 'Küçük Kürdistan' Nashville ile 'kardeş şehir' oldu

“Küçük Kürdistan” olarak da bilinen ABD’nin Nashville kentinin Erbil ile “kardeş şehir olması” onaylandı.

Erbil, 'Küçük Kürdistan' Nashville ile 'kardeş şehir' oldu

Kürdistan diasporasının yoğun yaşadığı Tennessee Eyaletinin başkenti konumundaki Nashville kentinde, Kürtlere yönelik etnikleri ile öne çıkması nedeniyle  ABD’de “Küçük Kürdistan” olarak adlandırılıyor. Kentte 25 bin dolayında Kürt yaşıyor.

Kürdistan Bölgesi Washington Temsilcisi Beyan Sami Abdulrahman, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Tennessee Eyaletinin başkenti konumundaki  Nashville  İl Meclisinin Erbil ile Nashville’nin “kardeş şehir” olmasına yönelik yasa teklifini kabul ettiğini duyurdu.

Beyan Sami Abdulrahman paylaşımında “Resmileşti! Dün gece Nashville Şehir Meclisi, Erbil'i 10. kardeş şehir yapmak için bir yasa tasarısını oybirliğiyle onayladı" ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Temsilcisi paylaşımının devamında şunları belirtti:

“Müzik şehri ve Kürdistan'ın başkenti halkını tebrik ederiz. Bu tarihi ortaklık kültürel, sosyal ve profesyonel ilişkileri müjdeliyor. Bunu mümkün kılan birçok kişi, grup ve kuruma teşekkür ederiz. Bu sadece yolculuğun bir başlangıcı.”

 Nashville'nin Ortadoğu'daki tek kardeş şehri: Erbil

Bu kararla Erbil, Nashville'nin Ortadoğu'daki tek kardeş şehri olma özelliğini taşıyor. Kardeş iki şehir, aralarındaki bu yeni bağ sayesinde özellikle eğitim ve kültür alanlarındaki ilişkileri ile işbirlikleri artırmış olacak.

Erbil ve Nashville'nin “kardeş şehir” olarak tanıma çabaları, geçen yıl Erbil Valisi Omid Xoşna liderliğindeki bir Erbil delegasyonunun Tennessee başkentini ziyaret etmesiyle başladı.

Nashville Belediye Başkanı John Cooper, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Eğitim ve kültür alışverişlerinden çok memnunuz. Nashville’de 20 üniversite ve kolejimiz var, Kürt öğrencilerimizin olmasından mutluluk duyarız” şeklinde konuşmuştu.

Nashville Belediye Başkanı John Cooper, Erbil ve Nashville’nin kardeşliği hakkında ise şunları söylemişti:

“Erbil ve Nashville’nin kardeşliği hakkında son derece iyimserim. Nashville, Erbil’in kardeşliğini hak etmek için elinden geleni yapıyor. Bu, burada yaşayan Kürt toplumu için oldukça önemli. Bu yüzden de kardeşliğin, Kürdistan Bölgesi ile resmi bir ilişkiye evrilmesi önemlidir. Kürdistan’ın katılımıyla Nashville daha iyi bir şehir olduğu için minnettarım. Daha iyi yemekler, daha iyi müzik ve daha iyi bir kültürün olması büyük bir ortaklıktır.

Belediye başkanına göre, Nashville devlet okullarında 3 bin Kürt öğrenci eğitim görüyor, Kürtçe Nashville'in resmi dili ve tüm resmi belgeler Kürtçe'ye çevriliyor.

"İki şehir arasında pek çok benzerlik var"

Cooper, "İlişkileri bir sonraki aşamaya taşımak istiyoruz. Kürdistan Bölgesi halkının Nashville'e gelirlerse topluluğumuzun bir parçası olacaklarını ve misafirperver bir ortam bulacaklarını bileceklerini umuyoruz" dedi.

Nashville belediye başkanına göre Kürdistan Bölgesinin başkenti ile “Küçük Kürdistan” arasında “pek çok benzerlik” var.

Cooper benzerlikleri şöyle sıraladı:

"İkimiz de misafirperverliğe inanıyoruz, ikimiz de gururlu bölgeleriz. Kürt halkı 50 yıldır Nashville'de ve minnettarız. Nashville sadece Küçük Kürdistan olarak değil, aynı zamanda müzik şehri olarak da ünlü. Erbil müziği çok eşsizdir. Bazı Erbil gruplarını Nashville'e götürmek istiyoruz " dedi /Rudaw