Erbil'de 'İsrail ile normalleşme konferansına' katılanlar için tutuklama kararı

Irak Yüksek Yargı Konseyi, Erbil'de düzenlenen "İsrail ile normalleşme" temalı konferansa katılan 3 kişi hakkında tutuklama kararı verdi. Öte yandan Ramadi Mahkemesi de katılımcılardan 5’i hakkınd

Erbil'de 'İsrail ile normalleşme konferansına' katılanlar için tutuklama kararı

Irak resmi haber ajansı INA'ya göre, Irak Yüksek Yargı Konseyi, Erbil'de 24 Eylül günü Arap aşiret mensuplarının katılımı ile “Barış ve İyileşme” başlığı altında düzenlenen konferansa katılan kişilere ilişkin aldığı kararı açıkladı.

Yüksek Yargı Konseyi, “İsrail ile normalleşme” çağrısı yapılan bu konferansta bulunan 3 kişi hakkında tutuklama kararı aldı.

Hakkında karar alınan kişilerin Anbar Sünni Arap aşireti Şeyhi Visam el-Hardan, Irak Kültür Bakanlığında arşiv uzmanı olarak görev yapan Sahar el-Taii ve Umme Hareketi lideri Misal el-Alusi oldukları kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, toplantıya katılıp ismi tespit edilen dişer şahıslar hakkında da aynı kararın alınacağı bildirildi.

El-Alusi toplantıya katıldığını reddetti

Öte yandan Umme Hareketi Genel Başkanı Misal el-Alusi, toplantıya katılmadığını söyledi.

Yüksek Yargı Konseyi’nin kararını “komik ve saçma” bulduğunu kaydeden el-Alusi, “23 Ağustos 2021 günü tedavi için Almanya’ya gittim. 35 gündür yurt dışındayım. Dolayısıyla hakkımda böyle bir kararın alınması anlamsız” dedi.

Misal el-Alusi, kararın “İran’ın talimatı doğrultusunda alındığını” savundu.

Ramadi Mahkemesi’nden karar

Öte yandan Ramadi Ceza Mahkemesi de toplatıya katılan 5 kişi hakkında tutuklama kararı aldı.

Mahkeme, Anbar Yüksek Ceza Mahkemesi’nden tutuklama kararını Erbil Yüksek Mahkemesi’ne sunmasını ve sözkonusu kişiler hakkınd ainceleme başlatılmasını istedi.

Kürdistan Bölgesi yönetimi toplantıyı tanımadığını açıklamıştı

Erbil’de gerçekleştirilen "İsrail ile normalleşme" temalı “Barış ve İyileşme” konferans, Irak yönetimi ile Küdistan Bölgesi hükumetinin tepkisine neden olmuştu.

Bağdat hükümeti toplantıyı kınayarak, çağrıları reddettiğini duyurmuştu.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, hükumet ve İçişleri Bakanlığı, konferansın izinleri dahilinde olmadığını ve görüşlerini yansıtmadığını bildirmişti.

(Rudaw)