Erbil’den ATV dizisine sert tepki: Kürtler ve Kürdistan’la ilgili düşmanca...

Kürdistan Bölgesi Kültür ve Gençlik Bakanlığı, ATV’de yayınlanan “Yalnız Kurt” dizindeki bir sahnede, “Kürt ve Kürdistan’a düşmanlık yapıldığını”, Türkiye’de dar bir kesime ait olan bu ırkçı yaklaşımın sanat dilinden uzak olduğunu belirtti.

Erbil’den ATV dizisine sert tepki:  Kürtler ve Kürdistan’la ilgili düşmanca...

Kültür ve Gençlik Bakanlığı, Türkiye’de yayın yapan Turkuaz Medyaya ait ATV kanalında yayınlanan “Yalnız Kurt” dizisinin 19’uncu bölümünde güya Kürdistan Bölgesi’ndeki bir mahkemenin canlandırıldığı sahneye ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Dizinin, bölgedeki değişimler, ABD’nin rolü ve Türkiye ile PKK arasındaki çatışmaları konu aldığına değinilen açıklamada, “Ancak bazı bölümlerde Kürt ve Kürdistan Bölgesi’nden düşmanca bir hissiyatla bahsediliyor. IŞİD terörüne karşı mücadele de dahil tüm gerçekler tersyüz ediliyor” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: 

“Bu bölümde bir Türk vatandaşının Kürdistan Bölgesi’ndeki mahkemelerde yargılanması sahneleniyor. Kürdistan bayrağı, Başkan Mesud Barzani’nin fotoğrafının asılı olduğu mahkemede, Kürt halkının kazanımları ve değerlerine hakaret ediliyor. Kürdistan Bölgesi hükümetinin gayrı meşru olduğu öne sürülüyor. Kürdistan adında bir coğrafyanın olmadığı, Musul ve Kerkük’ün iki Türkmen şehri olduğu, Erbil’in en büyük caddelerinden birinin isminin Muzaffer Gökbörü olduğundan bahsedilerek Erbil’in de Türkmen kenti olduğu ima ediliyor. 

Kürdistan Bölgesi, Irak Anayasa’sında belirlenmiş bir statüye sahiptir ve farklı etnik ve dini unsurların birlikte yaşadığı topraklardır. Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nde başkonsolosluğu bulunmakta ve yüzlerce Türkiye vatandaşına ait şirketler de Kürdistan Bölgesi’nde çalışmaktadır. Kürdistan Bölgesi’nde, Kürt, Arap, Türkmen, Süryani ve  diğer tüm etnik ve dini yapıları bir arada tutan eşit ve ortak çıkarlardır.”

Dizinin bütün bu gerçeklere aykırı olduğu, Kürtlere ve Kürdistan Bölgesi’ne hakaret ettiği ve zarar verdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Dizide, barış, ortak yaşam ve birbirini kabullenme yerine, ırkçılık ve ayrımcılığı körükleyen, karşısındakini yok sayan sanat değerinden uzak bir mesaj verilmektedir” denildi.

Türkiye hükümetine bu karalama kampanyalarını engellemesi çağrısı yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Herkesin farklılıklara saygı duyması ve iki komşu gibi bir arada yaşaması gerektiğine yürekten inanırken, Türkiye hükümetinin de bazı nefret dolu ve ırkçı kişilerin milletler arasındaki ilişkileri germeye yönelik yanıltıcı kampanyalarına son vermesini umuyoruz. Bu ve bundan önce yapılan benzeri dizilerin dar görüşlü bir sınıfı tatmin etmek yapıldığını biliyoruz. Bu tür yapımların iyi komşuluk ilişkilerine, ortak çıkar ve değerlere, milletler arasındaki insani ve uluslararası ilişkiler ilkelerine zarar vermekten başka bir şey üretmeyeceğini biliyoruz.

Bu ve bunun gibi bazı dizilerin, dar görüşlü bazı kesimlerin duygularını hoş etmek için çekildiğini biliyoruz. Bu tür diziler, iyi komşuluk ilişkilerine, ortak çıkarlara, insani ve uluslararası değerlere zarar vermekten başka hiçbir faydası olmadığının farkındayız.

Açıklamanın sonunda, “Buradan, hakaret ve şovenist tohumlar eken, dizinin yapım ekibi ve ATV’ye duyduğumuz rahatsızlığı iletiyoruz” ifadelerine yer verildi.