Erdoğan: ‘AB’den kopmak gibi bir derdimiz yok’

Erdoğan: ‘AB’den kopmak gibi bir derdimiz yok’

NATO Zirvesi’ne katılmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’e giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun zaman sonra ilk kez Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri hakkında olumlu mesajlar verdi.

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Türkiye’nin AB’den kopmak gibi bir derdi olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı, “AB’yle ilişkilerimizde iki ayağımız var. Dışişleri ayağımız, AB’den sorumlu bakan ayağımız. İki arkadaşımız da burayı takip ediyor. Biz elimizden gelen her şeyi A’dan Z’ye yapıyoruz. Ama karşıdan da bunun karşılığını bekliyoruz. Bunları arkadaşlarımız kovalamaya devam edecekler. Bizim AB’den kopmak diye bir derdimiz yok. Ama AB de kendi üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir. AB, Türkiye’yi bir dilenci gibi göremez. Böyle bir hakkı da yok” dedi.

“Kararı siz verirseniz biz işinizi zorlaştırmayız”

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik macerasının elli dört yıl önce başladığını hatırlatan Erdoğan, AB üyesi ülkelere Türkiye'yle ilgili nihai kararı vermeleri çağrısında bulundu: “AB, Türkiye kendisi çekilsin, bunu bekliyor havasında. Biz de diyoruz ki, kararı siz verin. Kararı siz verirseniz biz işinizi zorlaştırmayız. Olay bu. Bu görüşmelerde de biz bunu söyleyeceğiz. Bizim olmazsa olmazımız da değil bunun da bilinmesi lazım.”