Erdoğan-Trump görüşmesine ilişkin kabus senaryosu

Erdoğan-Trump görüşmesine ilişkin kabus senaryosu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Temsilciler Meclisi’nden Suriye’nin kuzeyine yönelik saldırıları nedeniyle Türkiye’ye yönelik yaptırım ile Ermeni katliamına ilişkin tasarıların onaylanmasının gölgesinde ABD’ye gitti. ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından önem taşıyan Trump-Erdoğan görüşmesi yarın gerçekleşecek.

Gazeteci-Yazar Murat Yetkin, kişisel blogunda Erdoğan-Trump görüşmesine ilişkin kabus senaryosunu yazdı. 

Yetkin “Türkiye-ABD ilişkileri bakımından kabus senaryosu, düşük bir ihtimal olmasına rağmen, Erdoğan ABD’de iken Senato’nun Temsilciler Meclisi’nden gelen Yaptırımlar ve Ermeni karar tasarılarını oylaması olur” diyor.

“Gerçi diplomatik kaynaklar, ABD Dışişleri'nin, Türkiye ile konuşulacak bir şey bırakmayacağı için bu tasarıların kabulüne karşı çıktığını, ayrıca Trump’a bağlı Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin Demokratların Başkanı devirmesini hızlandırabilecek böyle bir hamleye izin vermeyeceği görüşünde” diyen Yetkin, şu ifadeleri kullanıyor:

“Ancak Washington’da Trump karşıtlığının ötesinde öyle bir Erdoğan karşıtlığı var ki, Türkiye ile ortaklığın ABD açısından stratejik önemini gölgeliyor. Yani, düşük bir ihtimal olsa da, Kongre’den böyle bir hamle gelirse, gerçekten konuşulacak bir şey kalmayabilir ve Erdoğan’a Beyaz Saray’dan çıkıp ülkeye dönmek üzere doğru havalimanına gitmek dışında bir seçenek bırakmaz.”

Türkiye açısından başka olumsuz senaryolar da olduğunu ifade eden Yetkin, “Ankara açısından bakıldığında da Türkiye’nin Rus S-400 füzeleri alımı nedeniyle ortağı olduğu F-35 programından dışlanmaması, tıpkı ekonomik yaptırımlar ve Türkiye’nin mali sistemine zarar verebilecek Halkbank davası gibi önemli bir konu” diyor.

ABD açısından bütün bu konuların önünde S-400 krizinin olduğunu belirten Yetkin, şöyle devam ediyor:

“ABD, Rusya’nın üstelik Türkiye gibi bir NATO müttefiki üzerinden silah pazarındaki baskın rolünü kırmasından rahatsız ve bu bir tür inatlaşmaya dönüşmüş durumda. Batılı bir diplomatik kaynak, S-400 konusunda bir orta nokta bulunması halinde Türkiye’nin F-35 programına dönmesi, yaptırım ihtimalinin kalkması ve Suriye konusunda da gerilimin düşmesinin mümkün olduğunu söyledi geçen günkü sohbetimizde. 

Öte yandan Halkbank konusu, Trump’ın kapsama alanının dışında, yerel mahkemenin girişimi, nasıl sonuçlanacağı konusunda Trump’ın vaatte bulunması dahi zor. 

Özetle zor bir seyahat, zor bir görüşme olacak. Trump da, Erdoğan da stratejik bir tercih kullanacak.”

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz