Erdoğan Van’da konuştu: Çözüm sürecini bitirmenizi sizden kim istedi?

Van’da konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Van depremin gecesinde Erdoğan buradaydı. HDP neredeydi? Ben Kürdüm diyenler neredeydi? Bizim için Kürt kardeşlerimizle Türk kardeşlerimiz arasında hiçbir fark yok. Ayrım yapamayız. Dün yapmadık bugün de yapmayacağız” dedi.

Erdoğan Van’da konuştu: Çözüm sürecini bitirmenizi sizden kim istedi?

Recep Tayyip Erdoğan, Van Beşyol Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde konuştu.

Bir buçuk yıl sonra tekrar Van’a geldiğini belirten Erdoğan, “Havalimanından buraya kadar on binlerin bizi bağırlarına bastığını görmek bizim için ayrı bir mutluluk oldu. Van bu gidişiyle o birilerini yolda bırakacaktır. Deprem yaralarının sarılmasından terörle mücadeleye, Van'ın her mücadelesinde yanında olduk. Demokrasi ve kalkınma adımlarının atılmasında hep Van'la omuz omuza verdik” dedi.

“Van depremin gecesinde Erdoğan buradaydı, Kürdüm diyenler neredeydi?

 “Yıllarca Vanlı'ların tertemiz duygularını istismar edenlerin bu şehre hep zarar verdiğini en iyi sizler biliyorsunuz” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Van'ın suyunu kestiler. Kim bu sorunu çözmeliydi. Van Büyükşehir Belediyesi. Erdoğan Van'ın su sorununu çözdü mü? Benim burada Kürt kardeşlerimi susuz bırakmaya kimsenin hakkı yok diyordum ve bu sorunu çözdük. Hükümete geldiğimizden beri Van'ı kalkındırmak için çalıştık çabaladık. Nice hükümetler geldi geçti, hangisi Van'ı bu şekilde geliştirdi, hiçbiri. Şu canım şehrin 30 yıl önceki haliyle şimdiki halini bir karşılaştırsınlar.

Van depremin gecesinde Erdoğan buradaydı. HDP neredeydi? Ben Kürdüm diyenler neredeydi? Bizim için Kürt kardeşlerimizle Türk kardeşlerimiz arasında hiçbir fark yok. Yaradılanı yaradandan ötürü seviyoruz. Ayrım yapmayız. Bugün, dün yapmadık, yarın da yapmayız. Kuran'da ne diyor, biz sizi kavimlere ayırdık, birbirinizle iyi anlaşasınız diye. Biz Kürt, Türk, Çerkes, Arap... Böyle bir ayrım yok. Biz herkesi Allah için seviyoruz.”

Erdoğan, hükumetin son 20 yılda Van'da 38 milyar liralık yatırım yaptığını belirterek, “Eğitimde 9682 yeni derslik inşa ettik. Yurt binaları açtık. 54 spor tesisi inşa ettik. Vanlı ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 11 milyar lira tutarla destek olduk. Sağlıkta 19'u hastaneden oluşan 103 sağlık tesisi inşa ettik. Deprem sonrası 25 bin konut kamu binası, okul, cami inşa ederek sahiplerine teslim ettik. 850 konut, 420 ahır, camiler ile yapıma devam ediyoruz. Riskli alanlarda depreme hazırlık çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

“Önümüzdeki dönemde Van'ı daha büyük eser ve hizmetlere kavuşturmayı sürdüreceğiz” diyen Erdoğan, “Van'a toplam yatırım bedeli 4.1 milyar lirayı bulan yüzlerce eseri hizmete açıyoruz. Van bunlara layık. Anaokulundan liseye kadar her seviyede okullar, üniversitemize ait çok sayıda proje var. Van'a üniversiteyi kim getirdi? Biz. Hastane olarak eğitim araştırmayı kim getirdi? Biz size aşığız” ifadelerini kullandı.

“Çözüm sürecini bitirmenizi sizden kim istedi’ diye sorun”

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyada Van ahirette iman. Bu söz boşuna söylenmedi. Allah bu dünyada bizi Van'sız öteki dünyada da imansız bırakmasın diyorum. Hepimiz için daha adil, hakkaniyetli, güvenli, müreffeh bir ülkeye sahip olmak istiyor bu uğurda mücadelemizi sürdürüyoruz. Birileri bölücülük naraları atarken biz kardeşlik türkülerini bunun için söyledik. Birileri anne babaların gözyaşlarını, çocuklarımızın canlarını, sizlerin sıkıntılarını kendi sapkın ideolojilerinin mezesi haline getirmeye çalışırken biz yaşatma peşinde olduk.

Biz niçin Diyarbakır annelerinin yanında olduk? Diyarbakır anneleri Kürt değil miydi? Batılı, demokrasiden bahsedenler Diyarbakır annelerini ziyaret ettiler mi? Onların derdi başka, bizim derdimiz bambaşka. Diyarbakır annelerinin yavrularını Kandil'e kaçıranlara bunun hesabını soruyoruz. Biz eğitimiyle sağlığıyla istihdamıyla onlara iyi bir gelecek kurmanın çabası içindeyiz. Biz ne dedik, insanı yaşat ki devlet yaşasın. Kendi gövdemizi namlulara siper ettik. Birileri kandan beslenirken Van'daki insanlarımızın kalkınma adımlarından nasibini almalarını istedik.”

Erdoğan, “Ağızlarını her açtıklarında sizlerin kimliğinin istismarını yapanların yakalarına yapışın, silaha sarılarak çözüm sürecini bitirmenizi kim istedi diye sorun. Masumların kanını dökerek ülkeyi karıştırmayı kim istedi diye sorun. Biz ne yaptıysak sizinle birlikte sizin için yaptık” şeklinde konuştu.