Erdoğan’dan Kürdistan Bölgesi’ndeki askeri operasyonlara ilişkin yeni açıklama

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, baharla birlikte Kürdistan Bölgesi’ndeki yeni üs bölgelerinin altyapılarını tamamlayacaklarını söyledi.

Erdoğan’dan Kürdistan Bölgesi’ndeki askeri operasyonlara ilişkin yeni açıklama

Erdoğan, Ankara’da düzenlenen Muhtarlar Toplantısı'nda gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Bakanlığa 'muhtarlık' talimatı

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün yönettiği “adrese dayalı kayıt sistemini” muhtarlara açtıklarını belirten Erdoğan, “Muhtarlık kurumu bizim idari sistemimize mahsus bir yapıdır. Belediye başkanlığı, kaymakamlık, valilik gibi daha üst müesseselerle vatandaşlarımızın arasındaki bağın sağlıklı ve sürdürülebilir olmasını muhtarlıklarımız temin ediyor” dedi.

Erdoğan, “Buradan İçişleri Bakanımıza talimat veriyorum. Muhtarlıklarımızın günümüz şartlarına ve gelecekteki ihtiyaçlara göre yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmaları mutlaka gündeme alalım” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi ve Rojava’daki askeri operasyonlar

Geçtiğimiz günlerde Hakurk ve Metina’da 12 askerin hayatını kaybettiğini çatışmaya değinen Erdoğan, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’da düzenlenen operasyonlara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Daha önce kendi şehirlerimizde, kendi dağlarımızda, kendi karakollarımızda gerçekten içimiz acıtan, kalbimizi sıkıştıran alçak terör eylemlerine maruz kalıyorduk. Şimdi sınır ötesinde teröristleri kendi üslerinde, kendi mağaralarında imha ediyoruz. Bugün sınırlarımız içinde terör bitme noktasına geldiyse bunun en önemli sebebi Irak ve Suriye sahasında yürüttüğümüz operasyonlardır. Elbette bu mücadelede zaman zaman şehitlerimizde oluyor. Geçtiğimiz günlerde 2 ayrı çatışmada verdiğimiz 12 şehidimizin acısı milletçe hepimizin yüreğini dağladı.”

Erdoğan, 22 Aralık'tan beri Kürdistan Bölgesi ve Rojava’da başlatılan hava harekatlarda PKK ve YPG’nin 59 kayıp verdiğini söyledi.

Rojava’da kritik önemde 70 tesisin vurulduğunu belirten Erdoğan, “Bunların içinde adeta petrol rafinerileri var. Bunların hepsini vuruyoruz. Buralar günlerce yanıyor. Durmayacağız, nerelerde bunlar için bu tür kaynaklar varsa işte onların bu kaynaklarını vurarak yok edeceğiz, yok ediyoruz. Bu operasyonlarımızı son terörist de ülkemiz ve milletimiz için bir tehdit unsuru olmaktan çıkarılıncaya kadar kararlılıkla devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kürdistan Bölgesi’ndeki askeri üsler

Askleri operasyonların sürdüğü Kürdistan Bölgesi’ndeki sınır bölgelerinde coğrafi ve iklim şartlarının çok zor olduğunu belirten Erdoğan, PKK’nin bu zorluğu kullanarak 40 yıl boyunca rahatça eylem yaptıklarını dile getirdi.

Erdoğan, Kürdistan Bölgesi sınırları içerisindeki askeri üslere dair şu ifadeleri kullandı:

“Askerlerimizin operasyon yürüttüğü yerler öylesine zor şartlara sahip ki kalıcı üs bölgelerini hemen kurmak ve gelişmiş güvenlik sistemlerini çalışır hale getirmek mümkün olmuyor. Ama durmuyoruz. Yine üzerine üzerine gidiyoruz. Yolun olmadığı, yol inşa etmenin gerçekten çok zahmet gerektirdiği bu çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda kalıcı üs bölgelerimiz için Kuzey Irak'ta yüzlerce kilometre yol yaptık. Kontrol altına aldığımız yeni yerlerde de aynı faaliyetleri yürütüyoruz. Ama dediğim gibi şartlar arzu ettiğimiz hızda ilerlememizi güçleştiriyor. İnşallah baharla birlikte yeni üs bölgelerimizin altyapılarını tamamlayacak, teröristleri bir daha buralara ayak basamayacak hale getireceğiz.”

Oeprasyonları eleştirenlere sert tepki

Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “sınır ötesi” operasyonlarını eleştirenlere, “Bölgedeki şartları bilmeyen, terörle mücadele stratejimizden ve buna göre uyguladığımız taktiklerden haberi olmayan birileri PKK ve uzantılarının ağzıyla güya bizi eleştiriyor. Halbuki yaptıkları iş terör örgütünün değirmenine su taşımaktır. Dünyada böyle bir siyaset anlayışının örneğine rastlayamazsınız. Hiçbir ülkede kendi devletinin güvenlik stratejilerini ve mücadelesini değersizleştirmeye ve hatta çökertmeye çalışan muhalefet örneği yoktur” sözleri ile tepki gösterdi.

Sınır güvenliği ile sınır ötesi operasyonları eleştiren muhalefetin buna karşı alternatif bir çözüm teklifi sunmadığını belirten Erdoğan, “Aslında bunlar PKK'nın Suriye uzantısı PYD'yi terör örgütü görmüyoruz diyerek Irak-Suriye tezkeresine bölücü örgütün siyasi uzantılarıyla beraber ret oyu vererek kurultay kürsülerinden hapisteki teröristlere sırayla selam göndererek, Meclis'te dört farklı partinin teröre karşı ortak irade sergilediği bildiriye uyduruk gerekçelerle imza atmaktan kaçarak hasılı terör örgütüne şaşı baktıklarını her vesileyle göstererek terörle mücadele gibi bir dertlerinin olmadığını açıkça ortaya koymuşlardır” sözleri ile CHP ve DEM Parti’yi hedef aldı.

Deprem hazırlıkları

Diğer alanlardaki meşguliyet ne olursa olsun gündemlerinin değişmez ilk konusunun depreme karşı hazırlık olduğunu kaydeden Erdoğan, “Bir yandan 6 Şubat depremlerinde yıkılan şehirlerimizi ayağa kaldıracak inşa ve ihya faaliyetlerini hızla sürdürürken, diğer yandan da deprem tehdidi altındaki şehirlerimizi güçlendirme çalışmalarını yürütüyoruz. Yüzyılın Dönüşümü İstanbul programı da bu anlayışla hayata geçirdiğimiz projelerden biridir. Kentsel dönüşümün 'yarısı bizden' kampanyasıyla İstanbul'da 350 bin konutun dönüşümünü süratle tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Hayat pahalılığı

“Hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntıların farkındayız” diyen Erdoğan, “Bunun etkilerini azaltmak için bütçe imkanlarını zorlama pahasına çalışanlarımızın ve emeklilerimizin maaşlarında yüksek oranlı artışlara gittik. Geçtiğimiz yıl ortalama memur maaşını yüzde 129 ve asgari ücreti yüzde 107 oranında artırdık. En düşük emekli maaşını yüzde 114 oranında yükseltirken, bayram ikramiyelerini neredeyse iki katına çıkardık. Tek sefere mahsus 5 bin lira ilave ödeme yaptık, yapıyoruz” diye konuştu.

Asgari ücret

Erdoğan, “Dün açıkladığımız 2024 yılı asgari ücret rakamını da bu tablonun tamamlayıcısı olarak görüyoruz. Yüzde 49 artışla 17 bin 2 liraya çıkan yeni asgari ücretle çalışanları enflasyona ezdirmeme sözümüze bir kez daha sadık kaldık. Hiç şüphesiz bunlar önemlidir ama yeterli değildir. Devletimizin imkanları arttıkça çok daha fazlasını yapacağımızı milletimiz zaten biliyor. Özellikle 85 milyon vatandaşımızın tamamını olumsuz etkileyen enflasyonla mücadelede kesinlikle geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandı.

Yüksek enflasyon

Erdoğan, “Rakamlar, son aylarda enflasyonun ateşinin düşmeye başladığına işaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki ivme kaybı daha net görünecektir. Piyasa gerçekleri ile açıklanamayacak şekilde fahiş fiyat artışlarına giden aç gözlülere yönelik denetimlerimizi de yoğunlaştırarak devam ettireceğiz. Milletimizin her bir ferdinin refah seviyesini hak ettiği düzeye, yani dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinin vatandaşları seviyesine çıkarana kadar durmadan, dinlenmeden çalışacağız” diye konuştu.