'Erdoğan'ı tek başına bıraktılar'

'Erdoğan'ı tek başına bıraktılar'

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD'deki temaslarının yankıları sürüyor. Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile beklediği görüşmeyi gerçekleştiremedi. Erdoğan, gezi öncesi yaptığı açıklamada, ABD'ye 'güvenli bölge' konusunda iki hafta süre verdiğini söylemiş ve sert eleştirilerde bulunmuştu. 

Sözcü Gazetesi yazarı Can Ataklı da bu tabloya dikkat çektiği 28 Eylül tarihli yazısında, bugüne kadarki süreçte Erdoğan'ın her seferinde Amerikan Başkanı ile görüşmeyi başardığını ancak bu kez görüşmenin gerçekleşmediğini hatırlattı.

Erdoğan'ın güvenli bölge tehdidiyle ilgili, "Her ne kadar Erdoğan, “Uçaklarımız boşuna uçmadı, söylediğimiz süreç işliyor” diyerek iki haftalık süreyi hatırlatsa da belli ki bu iş bitmiş. Türkiye'nin, Suriye'ye girme planı, bana göre zaten yoktu, tamamen rafa konmuş" yorumunu yapan Ataklı, "Devlet yönetimi kahve düzeyine indirilince böyle oluyor haliyle" eleştirisinde bulundu.

Erdoğan'ın Trump'a, "S-400'ün yanına Patriot da alabiliriz. Eğer bunu senatodan geçirebilirseniz görüşürüz" dediğinin medyaya yansıdığına dikkat çeken Ataklı, bu yaklaşımdan hareketle, "Anlaşılan şu ki, Erdoğan'ın çevresi tamamen çökmüş durumda. Kimse ya konuşamıyor ve Erdoğan'a gerekli bilgileri iletemiyor ya da hiçbirinin bu konularda bilgisi yok ve Erdoğan'ı tek başına bırakmış durumdalar. Erdoğan'ın bu açıklamaları, yanındaki sözde gazeteciler tarafından pek beğenilmiş. Ama hiçbirinin aklına, “Hava savunma sistemi için bu kadar büyük maliyetlere girmemize ne gerek var?” diye sormak gelmemiş. Ayrıca yine hiçbirinin aklına, “Diyelim Trump çok sevindi ve hemen Patriot'ları verdi. Acaba Rusya kendi sisteminin yanında Amerikan sistemi isteyecek mi, orada bir sıkıntı yaşamayacak mıyız?” sorusu da gelmemiş" yorumunu yaptı.