Erzincan’daki maden faciasında 3. gün: Toprak altındaki 9 işçiye hâlâ ulaşılamadı

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madenindeki facianın üzerinden 3 gün geçti. Toprak altındaki işçileri arama çalışmaları devam ederken faciaya ilişkin soruşturmada gözaltı sayısı 8'e çıktı. İşçilerin yakınlarının endişeli bekleyişi sürerken zaman gittikçe daralıyor.

Erzincan’daki maden faciasında 3. gün: Toprak altındaki 9 işçiye hâlâ ulaşılamadı
Foto: DHA

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik şirketine ait Çöpler Madeni'nde 13 Şubat Salı günü heyelan meydana geldi. Saat 14.30 sıralarında meydana gelen heyelanda 9 işçi toprak altında kaldı.

Facianın üzerinden 3 gün geçmesine rağmen toprak altında kalan işçilere henüz ulaşılamadı. Toprak altında kalan işçilerin ailelerinin tedirgin bekleyişleri sürüyor.

Mahsur kalan işçilerden 5’i bir konteyner, 3’ü aynı bölgede araç içinde, 1 işçi ise farklı bir bölgede kamyon içindeydi.

Altın madeni faciasının ardından toprak altında kalan ve ulaşılamayan 9 işçiden 7’sinin isimleri belli oldu. Şaban Yılmaz, Kenan Öz, İbrahim Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya, Ramazan Çimen ve Uğur Yıldız’ı bulmak için çalışmalar devam ediyor.

“2 gündür burada perişan halde bekliyoruz”

İşçilerden Uğur Yıldız’ın akrabası Özkan Sati, “Damadım Uğur Yıldız da toprak altında. Kimse bize ulaşmadı, biz de kimseye ulaşamıyoruz. Bekliyoruz şu anda bir umutla. Bize herhangi bir bilgi verilmedi. Arkadaşlar bilgi verdi. Damadımı aradım cevap vermedi, 2 gündür burada perişan halde bekliyoruz” dedi.

Dünyanın sayılı Türkiye'nin ise ikinci büyük altın madeni olan Çöpler Köyü'ndeki sahadan yılda 6.2 ila 6.5 ton arasında altın üretiliyor. Yaklaşık 800 kişinin istihdam edildiği maden şu anda Türkiye'nin gündeminde.

Edinilen bilgiye göre 10 milyon metreküp siyanür içeren toprak kaydı. Maden uzun yıllardır endişe ve tepkilerin odağında.

“Ne yazık ki bir çevre felaketi yaşıyoruz”

CHP Parti Meclisi üyesi Dr. Baran Bozoğlu, “Ne yazık ki bir çevre felaketi yaşıyoruz. Şu anda DSİ’n in yeni menfezler açtığını atıkların olası bir yağışla beraber Fırat’a ulaşmaması için çalışma yaptığını görüyoruz. Ancak yeraltı suları için ciddi bir risk var. Çünkü şu an doğal alanın, toprağın üzerine toksik atıkların döküldüğünü görüyoruz. Bunların yeraltına karşıma ve sonrasında da özelikle Fırat’ı besleyen alana ulaşma riski var” diye konuştu.  

Maden 2022 yılında da siyanür sızıntısının Fırat Nehrine karıştığı şeklinde haberlerle gündeme gelmişti. Ardından maden hakkında olumlu rapor verilmiş ve üretim kapasitesi artırılmıştı. Raporu hazırlayan şirketten bir kişinin daha sonra madende yönetici olduğu ortaya çıktı.

"Kaza diyemeyiz, uyarılar yok sayıldı"

Facianın ardından İliç’e giden Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Avukat Erinç Sağkan da maden alanında basın mensuplarına konuştu.

Sağkan göz göre göre gelen bu olaya kaza diyemeyeceklerini belirterek, "İliç'teki bu maden kazasına biz kaza diyemeyiz. Göz göre göre gelen bir olaya biz kaza diyemeyiz. Maalesef bugüne kadarki bütün uyarıların yok sayıldığı, TBB'nin bizzat 14 Nisan'da kamuoyuyla paylaştığı açıklamaların yok sayılmasının bugün çok acı bir sonucunu yaşıyoruz. Biz burayla ilgili olarak kapsamlı bir açıklama yaptık. Özellikle ikinci kapasite artışına ilişkin olumlu ÇED raporunun emsal gerçekliklerle bağdaşmadığı, burada su havzasına çok yakın bir noktaya kurulan madenin aynı zamanda yeraltı sularıyla birlikte bilimsel gerçekliklerle değerlendirildiğinde buna ÇED olumlu raporunun verilmemesi gerektiği ifade ettik. Bunun çok büyük felaketlere sebebiyet vereceğinin özellikle altını çizdik. Aynı zamanda bu uyarımızdan yaklaşık 2 ay sonra ise bir siyanür sızıntısı gerçekleşti. O zaman da tekrar bu bölgeye dikkat çektik. TBB olarak burada devam etmekte olan yargılamalara müdahil olduk. İdarenin yaptığı hukuksuzluğa yargının 'dur' demesi gerektiğini söyledik. Ancak ne kamuoyuna derdimizi anlatabildik ne de yargıya derdimizi anlatabildik. Gelinen süreçte maalesef ki bütün bu uyarıların göz ardı edilmesi neticesinde bugün bu facia ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

Tüm sorumluların yargı önünde hesap verebilmesi için şeffaf bir soruşturma yapılmasını beklediklerini söyleyen Sağkan "Bütün sorumluların yargı önünde hesap verebilmesi bakımından etkin ve şeffaf bir soruşturma yapılmasını bekliyoruz. Bunun takipçisi olacağız” dedi.

Toprak altında kalan işçiler için zaman daralıyor. Facianın hemen ardından bölgeye 10 şehirden AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildi. Arama kurtarma çalışmaları ise aralıksız devam ediyor. /Rudaw