Eşbaşkan Müslim’den ENKS açıklaması: Duruşu net olmalı

PYD Eşbaşkanı Enver Müslim, ABD temsilcilerinin Rojava’da bulunmadığını, bu yüzden Kürt partiler arasındaki diyalogların askıya alındığını ancak yeni temsilcilerin atandığını ve diyalogların yeniden canlandırılacağını belirtti. Muslim, "Bazı Kürt partilerin konumu, Türkiye ve bağlantılı milislerin Rojava’ya yönelik tehditleri karşısında net değildi" diye ekledi.

Eşbaşkan Müslim’den ENKS açıklaması: Duruşu net olmalı

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Enver Müslim, Rojava Aydınlar Birliği’nin (HRRK) Kamışlo’da düzenlediği “Meşru Milli Haklar ve Terörle Mücadele Kıskacındaki Kürtler” başlıklı seminere konuşmacı olarak katıldı.

“Kürt partilerinin bu konuda duruşu net olmalı”

Rojava’daki gelişmelere ilişkin Rûdaw’a değerlendirmelerde bulunan Müslim, Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) dahil Kürt tarafların bazı konularda tavrının net olması gerektiğini kaydetti:

“25 partiden oluşan Kürt Ulusal Birliği Partileri'nin (PYNK) bir parçası olan PYD olarak hedefimiz Kürt taraflar arasındaki diyalogun başarıya ulaşmasıdır.  ABD ve Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) temsilcilerinin varlığı elbette son önemli, ancak son zamanlarda kesintiler oldu ve Rojava’ya yönelik çok sayıda tehdit ortaya çıktı. Bazı Kürt partilerin tavır ve pozisyonu, Türkiye ve ona bağlı milislerin Rojava’ya yönelik tehdit karşısında net değildi. Efrin, Serê Kaniyê (Resulayn) ve Gire Spi'nin (Tel Abyad) işgali nedeniyle yüz binlerce vatandaşımız yerinden edildi, göçe zorlandı. Kürt partilerinin bu konuda duruşu net olmalı.”

“Askıya alınma sona erdi, diyalog için PYNK hazır”

Kürt taraflar arasındaki diyalogun  askıya alınmasına ilişkin olarak PYD Eşbaşkanı, “Rojava’da ABD temsilcilerinin bulunmaması nedeniyle diyalog süreci askıya alındı, ancak artık bu da sona erdi. Çünkü ABD'nin Suriye/Rojava temsilcileri atandı. Diyalog için PYNK hazır. Ancak bazı şeylerin açıklığa kavuşturulması gerekiyor; işgale karşı, göçe zorlanmış vatandaşlarımıza karşı, Türkiye’nin Efrin’de ve bölgede Kürtlere yönelik tavrına karşı duruşumuz nasıl olacak? PYNK olarak nihai stratejimiz demokratik ve ademimerkeziyetçi bir Suriye diyalogun başarıya ulaşması" ifadelerini kullandı.

ABD ve Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin gözetiminde ENKS ve PYNK arasında Nisan 2020'de görüşmeler başlamıştı.

Kürdistan Bölgesi hükumeti ve Fransa da destek verdiği müzakarelerde 16 Haziran 2020'de taraflar arasında siyasi görüş birliği ve uzlaşıya varıldığı açıklanmıştı.

Açıklamada, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Danışmanı William Roebuck da hazır bulunmuştu.

Bunun sonucunda Ekim 2014 tarihli Duhok Anlaşması’nın bu uzlaşıya temel alınmasında karar kılındı. Siyasi konularda yaşanan uzlaşının ardından taraflar 32 kişilik bir siyasi yönetim oluşturulmasına karar verdi ancak 2020 sonlarında Kürtler arası diyalog durduruldu.