Fransa ,Kürdistan'ın istikrarı Ortadoğu için önemli bir faktördür

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Neçirvan Barzani’ye gönderdiği mektubunda, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne desteğini yeniledi.

Fransa ,Kürdistan'ın istikrarı Ortadoğu için önemli bir faktördür

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Neçirvan Barzani’ye gönderdiği mektubunda, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne desteğini yeniledi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Fransa’nın Erbil Konsolosu Dominic Mas, Başbakan Neçirvan Barzani’yi ziyaret ederek, Emmanuel Macron’un mektubunu Barzani’ye teslim ettiği belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı mektubunun içeriğine ilişkin açıklamada, şöyle denildi:

“Cumhurbaşkanı Macron, Başkan Mesud Barzani’nin Kürdistan Bölgesi Başkanlık görevinde ve yeni Irak’ın yapılandırılmasında önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak, Mesud Barzani’nin IŞİD’le savaşta  da özel bir role sahip olduğunu peşmergenin Başkan Barzani’nin öncülüğünde IŞİD’i yenilgiye uğrattığına işaret etti.”

Açıklamanın bir bölümde Macron’un IŞİD’le savaş sürecinde Fransa ve Kürdistan halkı arasındaki dostluğu derinleştirerek, iki tarafı daha çok bir birine bağladığını belirterek, “Ülkem her zaman Irak Anayasası çerçevesinde Kürt halkının tüm haklarını tanınmasını savunmuştur” dedi.

Açıklamada, “Başkan Macron mektubunda ayrıca, ‘İlişkilerimizin güçlenmesi ve Kürdistan Bölgesi’nin istikrarı için Kürdistan Bölgesi Hükümeti’yle çalışmalarımızı sürdürmeyi umuyoruz. Çünkü söz konusu istikrar Irak ve Ortadoğu için önemli bir faktördür” ifadelerine yer verildi.

Erbil ve Bağdat arasında sorunların çözümü için yapılan diyalog çağrılarının memnuniyet verici olduğunu belirten Macron, taraflar arasında siyasi diyaloğun sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Tüm sorunların diyalogla çözülebileceğini belirten Macron, mektubunda ayrıca şunlara yer verdi:

“28 Ekim’de Başbakan Abadi ile yaptığım telefon görüşmesinde, BM’nin desteğiyle diyalog sürecinin başlamasının Irak ve tüm Irak için barışçıl amaca ulaşacak tek çözüm yolu olduğunu belirttim.”  

Açıklamada, Fransız heyetle görüşmesinde Neçirvan Barzani’nin, Kürdistan halkının isteklerine her süreçte destek vermelerinden dolayı Emmanuel Macron, Fransa halkı ve hükümetine teşekür ettiği belirtildi.

Barzani, Fransa’nın özellikle IŞİD’le savaşta peşmergeye çok yardımları olduğuna işaret etti.

Başbakan Barzani görüşmede ayrıca, şunları söyledi:

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti, anayasa çerçevesinde Irak Hükümeti’yle görüşmeye hazırdır.  Başta BM olmak üzere uluslararası toplumun anayasa çerçevesinde tüm sorunların çözümü, huzur ve istikrarın sağlanması için uygun diyalog girişimlerinde bulunmasını diliyoruz.”