Guardian: İsveç'teki Kürtler kendilerini tehlike altında hissediyor

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından, İsveç'teki Kürtlerin kendilerini "tehlike altında" hissettiğini yazdı.

Guardian: İsveç'teki Kürtler kendilerini tehlike altında hissediyor

Haberde, "Kürtler, Stockholm'ün diplomatik başarısının kendilerinin zararına olduğunu ve İsveç devleti tarafından sistematik biçimde hedef alındıklarını düşünüyor" ifadelerine yer verildi.

Guardian'ın aktardığına göre İsveç'te 50 bin ila 100 bin kişilik bir Kürt nüfusu var. Bu kişilerin çoğu ülkeye Türkiye, Irak, İran ve Suriye'den gitti. 
 
Haberde Türkiye karşıtlığıyla tanınan yazar Kürdo Baksi'nin değerlendirmelerine yer verildi. 58 yaşındaki yazar, "İsveç'te hiç bu kadar zor bir dönemden geçmemiştim" dedi.
 
Ayrıca haberde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının kazanılabilmesi için İsveç'in iç güvenlik teşkilatı Güvenlik Polisi'nin (Sapö) Kürtleri yakın takibe aldığı savunuldu. Ayrıca Stockholm hükümetinin, Kürt derneklerin banka hesaplarını kapattığı ve bazı sığınmacıların Sapö tarafından sorguya alındığı iddia edildi. 
 
Buna ek olarak bazı Kürt sığınmacıların oturma izinlerinin iptal edildiği de ileri sürüldü. Baksi, İsveç'te yaşayan 42 sığınmacının kendisiyle iletişime geçtiğini ve Sapö'nün oturma izinlerini iptal etmek için haklarında yetkili mercilere güvenlik raporu sunduğunu söylediğini savundu. 
 
Diğer yandan Sapö'den Guardian'a gönderilen açıklamada, kuruluşun herhangi bir azınlığı ya da etnik grubu hedef almadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
 
Servisimizin çalışmaları kapsamında Avrupa Birliği ya da Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar tarafından terörist grup olarak nitelendirilen örgütlerin faaliyetlerini hedef alıyoruz. Bu örgütlerden biri de PKK'dır.
 
İsveç Göçmenlik Bürosu'nun açıklamasındaysa sığınma ve yurttaşlık başvurularının yasalara göre incelendiği ve bunların "siyasi süreçten bağımsız yürütüldüğü" ifade edildi. 
 
Guardian'ın haberinde, İranlı Kürt asıllı eski parlamenter Emine Kakabeve'nin görüşüne de yer verildi. 
 
İsveçli siyasetçi, "Dünyanın en demokratik ülkesi İsveç, dünyanın en diktatör ülkelerinden birine dönüşüyor" dedi. 
 
Ankara yönetimi, Kürtlerin artık İsveç'te güvende olmadığını savunan Kakabeve'nin 2022'de Türkiye'ye sınır dışı edilmesini istemişti.