HABER ANALİZ / Biz ‘’Afrin Kuşatması’’ diyelim

HABER ANALİZ / Biz ‘’Afrin Kuşatması’’ diyelim

İdlib operasyonunda HTŞ’nin elindeki Atme ve Darit İze kasabalarına tek kurşun sıkmadan yerleşen TSK'nin hedefi, Afrin'i batıdan da kuşatıp Fırat Kalkanı’nıyla birleştirmektir.

En son Astana'da toplanan Rusya, İran ve Türkiye'nin "4'üncü çatışmasızlık bölgesi" olarak adlandırdığı İdlib'e düzenlenen operasyon 3'üncü gününe girdi. Operasyonun ilk gününde harekete geçen Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı gruplar, İdlib kırsalındaki Atme ve Darit İze kasabalarına yerleşti.

TSK ÇATIŞMADAN İDLİB’TE

İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri ile ÖSO’nun başlattıkları operasyonun 3’üncü gününde Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) eskortluğu eşliğinde önce Atme’ye daha sonra da Afrin’in hemen güneyinde Darit İze’ye çatışmadan yerleşti.

Fakat HTŞ Türkiye’nin harekat alanına sessiz karşılamış olabilir ama daha önce de defalarca ÖSO’nun devrime zarar verdiği, Rusya çizgisinde olduğunu dolayısıyla devrime ihanet etmekle suçluyorlar. Bu yüzden TSK İdlib’e yerleşmeye çalışırken ÖSO’yu cephe dışında tutmaya çalışıyor.

BİZ ‘’AFRİN KUŞATMASI’’ DİYELİM

Astana’da planlanan dört çatışmasızlık bölgesinden biri olan İdlib için TSK 7 Ekim’de harekete geçtiğini Erdoğan bir müjde havasında İdlib’in içinde Türkiye, dışında Rusya’nın olacağını söyledi.

Herkes biliyor, İdlib operasyonun asıl hedefı Afrin’i kuşatmaktır. TSK’nın Afrin’i tepeden bakan Şeyh Bereket Dağı’nda yerleşmesiyle Afrin’in kuşatılacağı sır olmuyor. Mesele de burada yatıyor. HTŞ, TSK’nın asıl derdi Kürt düşmanlığı olduğunu bildiği için bu kadar sessiz ve danışıklı dövüş içerisindeler.

Türkiye hem İdlib’de kazanım elde etmek hem de Afrin’i çevreleyerek ileride kurulacak bir masada Kürtlerin yarattığı fiili durumu boğmaktır amacı.

ABD de Türkiye’nin başlattığı İdlib operasyonunu destekliyor. Fakat Türkiye’nin olası bir Afrin hamlesi ABD ve Rusya’nın nasıl hareket edeceğini hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Dananın kuyruğu kopacağı yer İdlib…