HABER ANALİZ/Kürdistan’ın kalbine saplanan İran Hançeri… Haşdi Şabi!

HABER ANALİZ/Kürdistan’ın kalbine saplanan İran Hançeri… Haşdi Şabi!

KRDNews Haber Merkezi

Haşdi Şabi kuvvetleri, Suriye sınırını geçerek Rojava Kürdistan’ı topraklarına girdi.

İran tarafından desteklenen fanatik Şii paramiliter Haşdi Şabi güçleri, Rojava Kürdistanı’nın kuzeydoğu bölgesine girdi. Rojava’nın Haseke bölgesinin kuzeydoğu bölgesindeki Saratin kasabası ve Bawardi köylerini IŞİD’den alan Haşdi Şabi güçleri, YPG ve Kürdistan hükümetinden yapılan tüm uyarılara karşın Kürdistan topraklarında ilerleyişini devam ettiriyor. Saratin kasabası ve Bawardi köyü civarında IŞİD’e yönelik operasyonlarında başarılı olan Şii Haşdi Şabi milisleri bu alanlarda denetimi tamamen sağladı.

1 ayı aşkın bir zamandır Şengal bölgesinde IŞİD’e yönelik operasyonlarını durdurması yönünde Kürdistan hükümetinden yapılan uyarılara aldırış etmeyen Şii Haşdi ŞAbi örgütü, Rojava’da topraklarına da ayak basarak Kürt kazanımları üzerindeki tacizini ‘fiili işgal’’ boyutuna taşıdı. YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri, geçtiğimiz pazartesi günü Kamışlo’da yaptığı toplantı sonrası Rojava Asayiş Genel komutanı Ciwan İbrahim Rojava sınırına yönelik herhangi bir hareketin istenmeyen gerginliklere sebep olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Ciwan İbrahim’in bu açıklamasının ardından Şii Haşdi Şabi militanları sözcüsü Karim El-Nouri, Irak ve Suriye’den gelecek talepler doğrultusunda IŞİD’e yönelik nerede olursa olsun operasyon düzenleyeceklerini belirterek gerginliği bir üst seviyeye taşımıştı. Bugün Haşdi Şabi sözcüsü Karim El-Nouri tarafından yapılan "Sınır alanını alarak Suriye ordusuna rahatça Raqqa'ya ilerleme imkânı sağladık" demeci Kürt kazanımlarının önüne geçmek olarak yorumlandı.

Haşdi Şabi’nin denetim altına aldığı Rojava Kürdistanı’nın Saratin kasabası ve Bawardi köyünden yüzlerce sivil ise YPG denetimindeki alanlara kaçtı.