Hafter güçlerinden olası Türkiye müdahalesine karşı tatbikat

Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) muhtemel müdahalesine karşı hazırlık için Bingazi’de tatbikat düzenledi. Tatbikat sırasında, ülkenin doğusundaki Bingazi şehrine yönelik Türkiye’nin askeri müdahalesi canlandırıldı.

Hafter güçlerinden olası Türkiye müdahalesine karşı tatbikat

LUO Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, 106’ıncı Tugay’ın, geçen salı akşamı özel kuvvetlerin eski komutanı ‘Şehit General Vanis Buhamade’ adı altında canlı mühimmat ile genişletilmiş bir saha askeri tatbikatı gerçekleştirdiği duyuruldu. Açıklamada, tatbikatın, savaş uçaklarıyla yapılan hava saldırıları ve mikro mühimmat ile müdahale dahil, en yetenekli ekip ve askerler tarafından hassasiyet ve profesyonellikle gerçekleştirildiği belirtildi. 

Açıklamaya göre tatbikatta tugay komutanı ve subayları ile çok sayıda askeri figür ve ordu liderinin huzurunda havan bölükleri, obüsler, tanklar, güdümlü Kornet ekipleri yer aldı. Ordunun çeşitli obüs ve Rus tanklarına sahip olmasının yanı sıra tatbikatın görüntüleri, Rus yapımı Suhoy Su-24 uçaklarının da tatbikata katıldığını gösterdi.

Kasım ayındaki ikinci tatbikatın senaryosu, “LUO’ya düşman TSK kuvvetlerinin Bingazi sahiline yönelik hava ve deniz iniş saldırılarına” dayanıyor.

25 Kasım’da LUO, ülkedeki askeri gelişmeler ve siyasi gelişmeler arasında ayrıma gitti. Öyle ki Hafter, yaptığı açıklamada, el-Menfe ve el-Katan kabilelerinin ileri gelenlerinden oluşan bir heyet ile er-Racme’deki karargahında bir araya geldiğini duyurdu. Açıklamada ayrıca, “LUO bir kırmızı çizgidir. Kaderi, tüm Libyalıların ordusu olduğu için, düzenlenen hiçbir diyaloğun parçası değildir. Herkesten önce barış çağrısının öncüsüdür” ifadelerini kullandı.

Tarık bin Ziyad Taburu’ndan büyük bir kuvvetin, iki kabile arasında yaşanan çatışmayı sonlandırmak için şehre yönelmesinin ardından LUO, Sebha’daki silahlı çatışmaları geri püskürtmeyi başardı. Sebha askeri bölgesindeki Ahlaki Rehberlik Dairesi yetkilisi Mehdi eş-Şuhaybi, Sebha’nın el-Fatih mahallesinde devam eden silahlı çatışmaları sonlandırmak için ordu güçlerine müdahale talimatı verildiğini belirtti. Çatışmalarda 2 kişi ölmüş 3’ten fazla kişi de yaranmış ve çok sayıda ev hasar görmüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) misyonu, 25 Kasım’da yaptığı açıklamada, Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun ikinci turunda, BM Libya Özel Temsilcisi Vekili Stephanie Williams ve ekibinin huzurunda video konferans aracılığıyla  ikinci defa bir toplantı düzenlendiğini duyurdu.

Libya Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Muslimin) Teşkilatı’nın 33 üyesi, toplantının sonuçlarına ilişkin olarak uzaktan oylama için önerilen bir mekanizmanın reddedildiğini duyurdu. Üyeler, diyalogdaki herhangi bir öneri veya kararı kabul etmek amacıyla gerekli mutabakatın çoğunluğu için minimum yüzde 75’e bağlılıklarını dile getirdi.

Öte yandan Libya’nın Trablus Büyükelçiliği, ABD’nin Libya Ulusal Petrol Kuruluşu’na (NOC) verdiği desteği yineledi. Büyükelçilik, Libyalı güçlerin, kuruluşun karargahını hedef alan silahlı saldırıya tepki olarak hızlıca hareket etmesine övgüde bulundu. ABD Büyükelçiliği ayrıca, silahlı grupların veya diğer unsurların, Ulusal Petrol Kuruluşu çalışanlarına baskı yapma ve enerji sektörünün şeffaf yönetimini engelleme girişimlerinin, ‘Libyalıların daha parlak ve daha müreffeh bir gelecek istekleri ile tamamen çeliştiğini’ ifade etti.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) de yaklaşan seçimlere hazırlık olarak Yüksek Seçim Komisyonu yararına 50 milyon Libya dinarı (yaklaşık 37 milyon dolar) tahsis etti.

Anadolu Ajansı (AA) Arapça da bir hükümet yetkilisinden aktardığı haberinde, durumun, gelecek yıl cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri düzenleme konusundaki istekliliği doğruladığını belirtti.

Öte yandan UMH güçleri, LUO’yu Sirte’nin batısındaki 30’uncu kapıda toprak bariyerlerin sayısını ikiye katlamakla suçladı. Yerel medya organlarında çıkan haberlere göre Sirte ve Cufra’nın kurtuluşu için saha operasyonları odasından bir üye, Rus paralı askerlerin, Sirte’nin güneyindeki el-Haniva bölgesinden Cufra’ya yöneldiğini aktardı.