HDP: Kayyımlar Van, Diyarbakır ve Mardin’le sınırlı kalmayacak

HDP: Kayyımlar Van, Diyarbakır ve Mardin’le sınırlı kalmayacak

HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine hukuksuz bir şekilde kayyım atanmasına tepkiler sürerken, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’den HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’ye destek ziyareti geldi. 

Görüşmenin ardından açıklama yapan Seza Temelli, kayyım atanmasına ilişkin bir darbeyle karşı karşıya olduklarını söyledi ve “Bir darbe mekaniğinin sürekliliğidir. Kayyımsız yönetemeyen, OHAL’siz yönetemeyen iktidarın yarattığı baskıdır, zulümdür” dedi.

Kayyıma karşı çıkmanın insan hakları, demokrasi ve hukuk mücadelesi olduğunu belirten Temelli, bu anlayışı ve saldırıyı kabul etmediklerini söyledi.

Bir an önce seçilmiş başkanların görevlerine iade edilmesini istediklerini belirten Temelli, siyasi partilere, toplumsal muhalefete ve tüm kurumlara “susmayın” çağrısı yaptı.

Kayyımların Van, Diyarbakır ve Mardin’le sınırlı kalmayacağı uyarısında bulunan Temelli, şunları söyledi:

“Bu zihniyet herkesin kapısını çalmaya, herkesin hakkını gasp etmeye kararlıdır. Bu kararlılığın karşısında biz de insan haklarından, hukuktan ve demokrasi zemininden vazgeçmez bir irade ile mücadelemizi sürdüreceğiz, Demokrasi ve barış gelene kadar dayanışmamıza devam edeceğiz, ortak irademizi alanlarda iş yerlerimizde, var olduğumuz her yerde büyüteceğiz.”

Temelli’nin heyetle olan görüşmesinde kayyımların başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere AKP’li bakanlara belediye kasasından binlerce liralık hediye alması da gündeme geldi. Temelli elinizdeki belgeleri müfettişlerle paylaşır mısınız sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Belgeler ortada. Sayıştay kayyımların yolsuzluğunu çok net ortaya koymuştu. Bunun gereğini yapmayan İçişleri Bakanlığı var. Yapmadığı gibi bu dönemde yapılmış yolsuzluklara rağmen aynı valiyi, Mardin Valisini kayyım olarak atadı. Belgeler ortadadır, bu belgeleri tabii ki müfettişlerle de paylaşırız. Bu soruşturmayı yapan herkesle paylaşacağız. 

Burada müfettiş incelemelerinin ötesinde yanıt bekleyen bir soru var. Bu hediyeyi aldınız mı, almadınız mı? Yok ben almadım diyorsa İçişleri Bakanı, acilen bu kayyımı, bu valiyi görevden alması gerekiyor.”