Hol Kampı’nda IŞİD’in kilit isimleri yakalandı

Haseki’de IŞİD’li ailelerin çoğunlukta bulunduğu Hol Kampı’nda sürdürülen operasyon kapsamında örgütün 5 üst düzey yöneticisinin de arlarında bulunduğu bazı kişiler yakalandı. Yakalanan örgüt üyelerinin kampta gerçekleştirdikleri infazları itiraf ettiği belirtildi.

Hol Kampı’nda IŞİD’in kilit isimleri yakalandı

Rojava’nın Haseki kentinde Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altındaki Hol Kampı’nda 28 Mart 2021 günü başlatılan ve Özerk Yönetime bağlı İç Güvenlik Güçleri tarafından IŞİD’in uyuyan hücrelerine karşı sürdürülen “temizleme operasyonu” 5’inci gününde devam ediyor.

Yaklaşık 62 bin kişinin yaşadığı kampta, İç Güvenlik Güçleri'nin "İnsani ve Güvenlik Operasyonu" adıyla başlattığı operasyona DSG’nin yanı sıra Halk Savunma Birlikleri (YPG), Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) ve Anti Terör Güçleri de aktif destek veriyor.

Operasyona yaklaşık 6 bin güvenlik görevlisinin katıldığı belirtiliyor.

Operasyonun ilk gününde yapılan basın açıklamasında, Hol Kampı’ndaki IŞİD’e bağlı gizli hücrelerin çökertimesinin amaçlandığı vurgulandı.

Özerk Yönetime yakın medya organları, 8 aşamada planlanan operasyonun bugün itibari ile 6’ıncı aşamada devam ettiğini, operasyon kapsamında şu ana kadar örgütün kampta gizlenen kilit isimleri de dahil onlarca kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

İki IŞİD emiri tutuklandı

ANHA’nın aktardığına göre, operasyonda IŞİD için kampta “şeriat hakimliği” yapan Ebu Muhammed El-Cimeli isimli Iraklı örgüt yetkilisi tutuklandı.

El-Cimeli’nin 1959 yılında Irak'ın Anbar kentinde doduğu, daha önce El Kaide saflarında çalıştığı ve örgüt içerisinde “müftü” olarak görev aldığı bildirildi.

Ebu Muhammed El-Cimeli / Foto: ANHA

Operasyonun 4’üncü gününde ise Muhammed Abdurrahman Şerif Debbah isimli IŞİD’in Cezayirli “emiri” yakalandı.

ANHA’ya bilgi veren İç Güvenlik Güçleri’nden bir yetkili, Debbah’ın daha önce Heseki’nin Şedadê ilçesi ve Rakka’daki savaşlarda yer aldığı, çatışmalarda gözlerini kaybettiği ve ardından Hol Kampı’na geçtiğini aktardı.

Haberede, 1989 Cezayir doğumlu olan Debbah’ın kampta da IŞİD tarafından “zekat emiri” olarak görevlendirildiği belirtildi.

Muhammed Abdurrahman Şerif Debbah / Foto: ANHA

Edinilen bilgilere göre, 5’inci gününde devam eden operasyonda şu ana kadar 5’i üst düzey yönetici olmak üzere onlarca IŞİD üyesi yakalandı.

Yakalanan bazı örgüt üyelerinin, kampta gerçekleştirdikleri iç infazları itiraf ettikleri, kurdukları düzen hakkında itiraflarda bulundukları belirtildi.

En büyük mülteci kampı

IŞİD’in Suriye’deki son kalesi olan Bağoz’un DSG ve ABD’nin öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon güçleri tarafından kontrol edilmesinin ardından IŞİD’li aileler Hol Kampı’na alınmıştı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Rojava ve Suriye’nin en büyük kampı olan Hol Kampı’nda kampta yüzde 90'ından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 62 bin kişiyi barındırılıyor.

Kampta 57 farklı ülkeye mensup 10 bin kişi yaşıyor. Ancak çoğunluluğu Irak ve Suriyeliler oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) göre El-Hol'da 12 yaş altı 31 binden fazla çocuk yaşıyor.

IŞİD egemenliği ve iç infazlar

Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve bölgedeki aşiret ileri gelenleri, IŞİD unsurlarıyla bağlantılı çocuklar da dahil ailelerin yaşadığı kamptakilerin kurtarılmasını hızlandırma çağrısı yapmıştı.

Kampta bu yılın başından şu ana kadar çoğu Iraklı 40 kişinin öldürülmesinin ardından DSG kampa ve Haseke’nin yaklaşık 45 kilometre doğusunda bulunan kasabaya güvenlik kordonu koydu.

Geçen hafta Suriyeli bir mülteci ve bir Iraklı mültecinin öldürüldüğü haberinin ardından, sadece Mart ayında ölü sayısı 3’ü kadın olmak üzere 15’e yükseldi.

Daha sonra DSG, kampı Haseke şehrine bağlayan yol boyunca kontrol noktaları kurarak Cuma gününden bu yana giriş ve çıkış hareketlerini engelledi ve ardından operasyon başlatıldı.

IŞİD’in uyuyan hücreleri aktif

Kamptaki örgüt taraftarları, IŞİD’e olan desteklerini gizlemeden dile getiriyor.

Rûdaw’a konuşan DSG Sözcüsü Kino Gabriel, kampaki potansiyel tehlikeye dikkat çekerek, “Kampta şeriat uygulanıyor, çocuklar radikal ideolojilerine göre eğitiliyor. Kendilerine Hisbe denilen özel kadın polis gücü kurulmuş ve herşeyi onlar yapıyor. Onlar aracılığıyla çocukların zihnine bu düşünceleri aşılıyorlar. Buna karşı mücadele edilmezse kampta yeni bir IŞİD nesli yetişecek” demişti.