HRW: Suudi Arabistan sınır muhafızları yüzlerce mülteciyi öldürdü

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yayınladığı raporda Suudi Arabistan sınır muhafızlarının Yemen sınırında yüzlerce mülteciyi öldürdüğünü açıkladı.

HRW: Suudi Arabistan sınır muhafızları yüzlerce mülteciyi öldürdü

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Suudi Arabistan-Yemen sınırındaki duruma ilişkin yeni bir rapor yayınladı. HRW'nin raporunda, Suudi Arabistan sınır muhafızlarının Yemen sınırında çoğu Etiyopyalı yüzlerce mülteciyi öldürdüğü gözlemine yer verildi.

HRW'nin "Üzerimize Yağmur Gibi Ateş Açtılar" başlıklı raporunda, Suudi Arabistan sınır muhafızlarının yüzlerce mülteciyi vurarak öldürdüğü ifade edildi.

HRW de raporunda, Yemen'in kuzeyindeki Suudi Arabistan sınırında, Suudi Arabistan polisi ve silahlı kuvvetleri tarafından ateşli silahlarla hedef alındıklarını söyleyen mültecilerin anlatımlarına yer verdi.

'Hangi uzuvlarından vurulmak istediklerini sorup ateş açtılar'

HRW, Mart 2022-Haziran 2023 döneminde yaşanan mülteci ölümlerine ilişkin bugün yayınladığı raporda, "Devam eden bu cinayetler eğer Suudi Arabistan'ın göçmenleri öldürme politikasının bir parçası olarak işlendiyse, bunlar insanlığa karşı suç teşkil eder" denildi.

73 sayfalık raporda, 'yaygın ve sistematik bir şekilde gerçekleştirildiği' ifade edilen saldırı ve cinayetlerin yanı sıra Suudi Arabistan sınır muhafızlarının bazı durumlarda mültecilere hangi uzuvlarından vurulmak istediklerini sorduğu, ardından bu kişilerin üzerine yakın mesafeden ateş açtıkları bilgisine yer verildi. HRW'nin raporuna göre, sınır muhafızları, Yemen'e doğru kaçmaya çalışan mültecilerin de üzerine ateş açtı. 

'Öldürücü güç kullanma politikasından vazgeçin'

Konuya ilişkin açıklama yapan HRW mülteci ve göçmen hakları araştırmacısı Nadia Hardman, "Suudi yetkililer, yüzlerce göçmeni dünyanın geri kalanının gözünden uzak bir bölgede öldürüyor. Suudi imajını geliştirmek amacıyla profesyonel golf ve futbol kulüpleri satın almak ve büyük çaplı etkinlikler düzenlemek için milyarlar harcamak, dikkatleri bu korkunç suçlardan başka tarafa çevirmeye yaramayacak" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, söz konusu rapor için aralarında Mart 2022-Haziran 2023 döneminde Suudi Arabistan-Yemen sınırını geçmeye çalışan 38 Etiyopyalı göçmen ve sığınmacının da olduğu 42 kişiyle konuştu. Mültecilerin dört yakınıyla da konuşan HRW, sosyal medyada paylaşılan ve diğer kaynaklardan toplanan 350'nin üzerinde fotoğraf ve video ile yüzlerce kilometrelik alanı kapsayan uydu görüntülerini de analiz etti.

Bu bağlamda Suudi Arabistan'a çağrıda bulunan HRW, yetkilileri göçmenler ve sığınmacılar üzerinde öldürücü güç kullanma politikasından derhal ve acilen vazgeçmeye çağırdı. HRW, "Endişeli ülkeler, hesap verilmesi için baskı yapmalı ve Birleşmiş Milletler (BM) soruşturma başlatmalı" ifadelerini kullandı.

HRW'nin raporunun tamamı…