HRW: Türkiye hava saldırısında sivil kayıpları hiçe saydı

HRW: Türkiye hava saldırısında sivil kayıpları hiçe saydı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bugün yaptığı bir açıklamada Türkiye’nin, Irak Kürdistanı Bölgesi’nde düzenlediği bir kişinin hayatını kaybettiği, dördü aynı aileden olmak üzere en az altı sivilin de yaralandığı operasyonla ilgili bir rapor yayınladı. HRW, Türkiye’nin sivil kayıpları en aza indirmek için uygun önlemleri almadığına dikkat çekti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait silahlı insansız hava araçları tarafından 25 Haziran günü Süleymaniye’nin Şarbajer ilçesine bağlı Kuna Masi köyüne yönelik düzenlenen operasyonla ilgili rapor hazırlandı. HRW Kıdemli Kriz ve Çatışma araştırmacısı Belkis Wille, yaptığı açıklamada “Türkiye’nin bir piknik alanındaki muhalif savaşçılara karşı düzenlediği askeri operasyonda çok sayıda sivil yaralandı, çok daha fazla sayıda sivilin zarar görmesi de mümkündü” ifadelerini kullandı.

Wille “Savaşçıların sivilleri riske atması yanlıştı ama Türkiye’nin de sivillerin zarar görmemesi için uygun önlemleri alması gerekir” dedi

HRW,ye konuşan Kuna Masi köyü sakinlerinden 45 yaşındaki Salar Muhammed Salih, 25 Haziran günü kuzeni Keywan Kawa Salih’in, piknik alanına birkaç dakika mesafedeki bakkal dükkanının içinde bulunduğunu söyledi.

Salih saldırı sırasında su kenarındaki piknik alanında 40 kadar sivilin bulunduğunu tahmin ediyor. Video görüntülerinde en azından bir şarapnel parçasının insanların hemen yanındaki bir havuza düştüğü izleniyor.

HRW’nin incelediği video kayıtlarındaki çarpma kraterinin boyutları ile patlama ve parça tesirinin miktarı havadan yere mühimmat kullanıldığına işaret ediyor.

Patlama ve saçılan şarapnel parçaları nedeniyle yumurta satın alan kişinin öldüğünü belirten Salih, diğer üç savaşçının da yaraladıklarını aktardı.

Salih, 32 yaşındaki kuzeni Kywan’ın karnına üç şarapnel parçasının isabet ettiğini, başka bir şarapnel parçasının ise Taher’in sol bacağını kopardığını, bir şarapnel parçasının da oğullarının başına isabet ettiğini ve doktorların bu parçayı çıkartmanın daha çok hasara sebep olabileceğinden endişe ettiklerini anlattı. Salih saldırıda bölgede bulunan iki sivilin, daha ağır şekilde yaralandıklarını söyledi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Bu saldırıda sivillerin zarar görmesini engellemek için, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uygun önlemleri almamış oldukları anlaşılıyor. Sivillere yönelik öngörülebilir zararın, somut ve doğrudan askeri avantaja baskın çıkıp çıkmayacağı da değerlendirilmemiş ki, bu da söz konusu saldırıyı hukuksuz ve orantısız kılıyor. PJAK üyeleri de sivil nüfusun yaşadığı alanlardaki varlıklarıyla sivilleri tehlikeye atmışlar.”

HRW raporunda, Kuna Masi saldırısından altı gün önce de TSK’nın Duhok’un Amedi ilçesine bağlı Şeladize kasabasında düzenlediği saldırıda üç sivilin hayatını kaybettiği bilgileri yer aldı.