Hüda-Par’dan referanduma destek: Türkiye’nin kaygıları yersiz

Hüda-Par’dan referanduma destek: Türkiye’nin kaygıları yersiz

Kürdistan Bağımsızlık Referandumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Genel Başkanı Zekeriye Yapıcıoğlu, Kürt halkının vereceği karara herkesin saygılı olması gerektiğini ve Kürdistan’ın bağımsızlığından kimsenin çekincelerinin olmaması gerektiğini söyledi.

Kürdistan 24’e değerlendirmelerde bulunan Hüda-Par Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Kürdistan halkının dışında hiç kimsenin Kürdistan ile ilgili karar alma yetkisinin olmadığını belirterek başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinin kaygılarının yersiz olduğunu söyledi.

Referandum kararı ile ilgili Türkiye’nin tepkisinin anlaşılır olduğunu ifade eden Yapıcıoğlu, “Türkiye’nin kaygısını anlamak mümkündür. Türkiye’de devlet aklı şöyle düşünüyor; ‘eğer Irak Kürdistan’ı ilan edilirse acaba Türkiye’deki Kürtler de bağımsızlık için daha fazla motive olurlar mı?’ veya ‘bağımsızlığa doğru bir serüven başlar mı? Bağımsız bir Kürdistan’ın Türkiye’de yaşayan Kürtler üzerinde de mutlaka bir etkisi olacaktır fakat bu biraz da şartlara bağlıdır. Önceki Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin, Kürtlerin tek ve en büyük devleti olduğunu söyledi. Biz de o zaman demiştik ki Kürtler bunu hissetmelidir. Eğer, Türkiye Kürdistan’ında yaşayan Kürtler Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendi devletleri de olduğunu düşünür ve bunu görürlerse yani bu onlara hissettirilirse Türkiye’deki Kürtlerin ayrılmak isteyeceklerini zannetmiyorum. Adalet tesis edilirse kardeşlik sağlamlaşırsa kimsenin ayrılıp gitme gibi bir fikri olmaz” diye konuştu.

“Kürtler Bilerek Siyasi İstikrarsızlığı Fırsata Çevirmedi”

Kürtlerin fırsatçılık yapıp Irak’ın siyasi istikrarsızlık yaşadığı 2005’te de bağımsızlığı gündemlerine alabileceklerini ancak Kürtlerin fırsattan istifade edip o dönemde böyle bir girişimde bulunmadıklarını kaydeden Yapıcıoğlu, “Irak Anayasası’nın 140. Maddesine göre statüsü tartışmalı olan yerlerle ilgili bir referandum yapılacaktı ancak bu yapılmadı. Yine aynı yasaya göre petrol gelirlerinin yüzde 17’si Kürdistan Bölgesine verilecekti ancak birkaç dönemdir bu pay verilmiyor. Kürdistan’da hal buyken ‎2005-2006 yılında neden Irak Kürtleri bağımsızlık gibi bir sürece girmediler de şu anda gündemlerine aldılar? O dönem Irak’ta merkezi hükümet diye bir şey kalmamıştı ortada, ordu darmadağın olmuştu, bütün devlet kurumları adeta yerle bir olmuştu, Irak’ta devlet diye bir şey yoktu. Eğer fırsattan istifade ederek bunu yapmak isteselerdi o gün bunu yaparlardı. Ama onu yapmadılar, en iyi durumu kendileri daha iyi değerlendirecekler.”