İdlib'te başarısız olan Rusya'dan yeni hamle

Üst düzey Muhalif komutanlar, iki aydır yoğun hava saldırısı düzenleyen Rusya’nın, son günlerde Suriye’nin kuzeybatı saldırılarına özel birlikler gönderdiğini söyledi.

İdlib'te başarısız olan Rusya'dan yeni hamle

Üst düzey Muhalif komutanlar, iki aydır yoğun hava saldırısı düzenleyen Rusya’nın, son günlerde Suriye’nin kuzeybatı saldırılarına özel birlikler gönderdiğini söyledi.

Rus subaylar ve özel birliklerin katıldığı operasyonlarda keskin nişancılar ve tank savar füzelerin kullanıldığı bildirildi.

Moskova’nın savaş alanına kara birliklerini bu ölçüde gönderdiği ilk kez duyuruldu.

Türkiye destekli Ulusal Kurtuluş Cephesi UKC koalisyon sözcüsü Naci Mustafa, “Bu özel Rus kuvvetleri şimdi savaş alanında var. Ruslar şu an doğrudan müdahale ediyor ”dedi.

Rus kara kuvvetleri, Hama’nın kuzeyindeki Muhaliflerin kontrolündeki stratejik Humaymat tepelerini ele geçirmek için Rejim güçleriyle savaşa girdi.

Mustafa, Esed’in güçleri ilerleyemediğinden dolayı Rusya, bölgeyi 200’den fazla hava saldırısı ile bombaladıktan sonra doğrudan müdahale etti” dedi.

Rusya savunma bakanlığı yetkilileri konu hakkında açıklama yapmadı.

İdlib ilinde ve çevresinde iki aydan fazla bir süredir devam eden Rus operasyonları, Rusya ve müttefiki Esed rejimine bir kazanç sağlamadı.

2015 yılında müdahale ettiğinden bu yana Rusya’nın lehine olmayan bir askeri operasyon oldu.

Mustafa, “Rusya sadece başarısız olmadı, aynı zamanda yenilgiye uğradı” dedi.

Ceyşül İzze grubunun lideri Şamil el Saleh, Moskova’nın açıklanmayan sayıda kara kuvvetinin konuşlandırılmasının ancak Kaplan Kuvvetleri ve müttefik milis olarak bilinen seçkin Rejim birliklerinin “önemli toprak kazancı” elde edemediklerinden sonra Rus askerlerinin sahaya indiğini söyledi.

Reuters ile temasa geçen Muhalifler, güdümlü tanksavar füzelerinin, Ruslar ve müttefikleri için zor bir savaş haline getirmediğini, aynı zamanda kara saldırılarını da engellediğini belirtti.

Rus liderliğindeki saldırı sadece düzinelerce köy ve kasabayı enkaz halinde bırakmakla kalmadı, BM’ye göre aynı zamanda 300 binden fazla sivilin Türkiye sınırına yakın alanlara kaçmasına neden oldu.