İlk Süryani kütüphanesi Midyat’ta açıldı

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı “Türkiye’nin ilk Süryani kütüphanesi” Mardin’in Midyat ilçesi Anıtlı köyündeki UNESO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Meryem Ana Kilisesi’nde açıldı.

İlk Süryani kütüphanesi Midyat’ta açıldı

Aslen Anıtlı (Süryanice ismiyle Hah) köyünden olan “Be Shao” ailesinden Zeki Yalçın'ın, babası Şabo ve annesi Meryem Yalçın adına yaptırdığı kütüphane Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın denetiminde Mardin Valiliği'nin onayı ile törenle açıldı.

“Be Shao Süryani Kütüphanesi” adıyla hizmet verecek olan kütüphanenin açılışına Kültür ve Turizm İl Müdürü Elif Belkıs Baştürk, Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker, Mardin Müze Müdürü Gani Tarkan, Anıtlı köyü muhtarı ve kütüphanenin sorumlusu Habib Doğan, yurt içi ve yurt dışından Süryani cemaati ve davetliler katıldı.

Yapılan konuşmaların ardından kütüphane zılgıtlar eşliğinde açıldı.

2 binin üzerinde kitap bulunan kütüphane, haftanın 7 günü 08.00-17.00 saatleri arasında hizmet verecek.

“Çok faydalı olacak”

DHA’ya konuşan kütüphane sorumlusu ve Anıtlı Mahallesi muhtarı Habib Doğan, şunları kaydetti:

"Süryaniler arasında evet bir ilktir. Birçok kilisede aslında kitaplık şeklinde mutlaka vardır, bir bölüm ayrılıyor. Ama halka açık kütüphane ilk kez Meryem Ana’da gerçekleşti. Onun için gerçekten çok mutluyuz ve inanıyorum ki büyük faydalar sağlayacak.

Şimdi Anıtlı’da Be Shao ailesi adına açılan yeni kütüphane Türkiye’de ilk kez kütüphaneler arasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kayıtlarında yer almaktadır. Bu tarihi kilisede amacımız yöremizdeki insanlara hizmet etmektir.

Yani birçok öğrenci ve akademik çevrelerden bize gelen insanlar vardı. Sürekli Süryaniler ile ilgili aslında kaynak arayışındaydılar. Ya sözlü bilgiler alınıyordu ya da başka şekilde. Bir arada kaynak bulmak biraz zor oluyordu. Biz bu sorunların da aslında giderilmesi amacıyla böyle bir adım attık. İnanıyorum ki çok faydalı olacak.”

DHA

Zeki Yalçın da "Annemizin babamızın adına bir kütüphane yapalım dedik. Nereye yapalım dedik? Aslımız Anıtlı köyünden olduğu için buraya karar verdik. Köy muhtarı ile konuştuk, o da çok sevindi. Bu şekilde bir buçuk iki sene önce bu fikri ortaya attığımızdan sonra buraya kadar geldik. Şimdi açtık. Çok çok sevinçliyim" diye konuştu.

Mahallede oturan Meryem Akyüz ise "Çok mutluyuz bugün bu kütüphanemizin açılışı olduğu için. Yani ilk kez böyle bir şey yaşıyoruz. Köyümüzde kütüphane olacak artık. İstediğimiz zaman gelip kitap okuyacağız. Çocuklarımız için çok faydalı. Herkese çok teşekkürler” ifadelerini kullandı.