Irak: ABD ile müzakereye hazırız

Irak: ABD ile müzakereye hazırız

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu, Irak hükümetinin ABD ile gerçekleşen stratejik müzakerelerin devamı için hazırlıklara başladığını açıkladı.

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, müzakerelerin Irak’ın ekonomik ve siyasi yol haritasının belirlenmesi için önemine vurgu yapıldı.

ABD ile Irak arasında stratejik diyalog toplantısının ilki 12 Haziran’da gerçekleşti.

Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada, ABD’nin Irak’taki askeri varlığını azaltacağı belirtilirken, ABD’nin Irak’taki askeri üsleri ve askeri güçlerinin sürekli kalıcı olmayacağı bildirilmişti.

6 yıl önce terör örgütü IŞİD’le mücadele için ABD güçlerinin Irak’a döndüğünün kaydedildiği açıklamada, Irak güçlerinin şuan IŞİD’le tek başına mücadele etme potansiyeline sahip olduğu vurgulanmıştı.

Buna karşılık Irak tarafının ABD’nin başını çektiği Uluslararası Koalisyon güçlerini koruma taahhüdünde bulunduğu bildirilmişti.

Bir sonraki toplantının önümüzdeki ay ABD’nin başkenti Washington’da yapılması kararlaştırılmiştı.

SCHENKER: IRAK İLE MÜZAKERELER VERİMLİ GEÇTİ

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı David Schenker, Irak ile müzakerelerin verimli geçtiğinin belirtmişti.

Toplantıyı değerlendiren Schenker, toplantıda ABD’nin Irak’taki güçlerinin azaltılmasının konuşulduğunu ancak bunun için bir tarihin belirlenmediğini ifade etmişti.

Irak tarafının ülkedeki silahlı güçleri hükümetin kontrolü altına alıp, ülkedeki yabancı güçlere saldırıların engellenmesi garantisini verdiğini kaydeden Schenker, ülkesinin ekonomik krizden çıkması için Irak hükümetini destek olacağını kaydetmişti.