Irak, Heşdi Şabi'ye yönelik saldırıda ABD ile işbirliği yaptıkları iddialarını yalanladı

Irak Güvenlik Medya Ağı, Pentagon Sözcüsünün dün Bağdat'taki Heşdi Şabi karargâhına ve Şii gruplarar yönelik saldırılarda Irak'ın ABD ile işbirliği yaptığına dair iddialarını yalanladı.

Irak, Heşdi Şabi'ye yönelik saldırıda ABD ile işbirliği yaptıkları iddialarını yalanladı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında soruları yanıtladı.

Ryder, “Iraklı ortaklarımızla yakın çalışmaya devam edeceğiz. Irak güvenlik güçlerinin bazen ABD kuvvetlerine saldıran İran destekli grupların yerini tespit etme konusunda bize yardım etmeye devam ettiğini biliyoruz ve bu destek için çok minnettarız” yanıtını verdi.

ABD güçleri dün öğleden Irak'ın başkenti Bağdat'ta Heşdi Şabi'ye ait karargâha hava saldırısı düzenlendi. Saldırıda Şii milis gücü Nuceba Hareketi liderlerinden “Ebu Takva es-Saidi” lakaplı Muştak Cevad Kazım'a ve yardımcısı Ebu İmtihan öldürüldü.

Irak Güvenlik Medya Ağı’ndan Pentegon Sözcünün iddialarına ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu tür açıklamaların kartları yeniden karma girişimlerinin tehlikesini vurguluyor, bu tür bir koordinasyonun varlığını şiddetle reddediyoruz. Tam tersine, dünkü saldırı doğrudan ve herhangi bir Irak ordusunun veya güvenlik gücünün bilgisi dahilinde gerçekleşmedi. Tıpkı son dönemde ABD kuvvetlerine yapılan saldırılar gibi.”

Açıklamada, Ortak Operasyonlar Komutan Yardımcısına, geçmişte koalisyon güçleri tarafından gerçekleştirilen ve Ortak Operasyonlar Komutanı tarafından belgelenen ihlallerin parçası olan bu ihlal konusunda kendisine önceden bilgi verilmediği belirtildi.

ABD'nin Bağdat'taki bu son bombardımanı ise IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun ülkeden çekilmesi gerektiği yönündeki çağrılara yol açtı. Şii liderler, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Irak'taki misyonunun sona erdirilmesini yüksek sesle dile getiriyor.

Nuceba Hareketi lideri öldürüldü

Irak'ın başkenti Bağdat'ta dün öğlen saat 11:50’de Heşdi Şabi'ye ait karargâha hava saldırısı düzenlendi.

Saldırıda Şii milis gücü Nuceba Hareketi liderlerinden “Ebu Takva es-Saidi” lakaplı Muştak Cevad Kazım'a ve yardımcısı Ebu İmtihan öldürüldü.

"Heşdi Şabi Bağdat Kuşağı" isimli kurumdan yapılan yazılı açıklamada, saldırının ABD tarafından yapıldığı belirtildi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin Askeri Sözcüsü General Yahya Resul de konuya dair yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan tarafından verilen resmi izinle çalışan Heşdi Sabi'ye yönelik saldırının "gerekçesi olmadığını" belirtti.

Resul, saldırıyı "adeta bir terör eylemi" şeklinde nitelendirerek, bu olayın, Irak Silahlı Kuvvetleri ile saldırıdan sorumlu tuttukları ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri arasındaki tüm anlaşmaları baltaladığını kaydetti. /Rudaw