Irak Savunma Bakanı İnad ile Peşmerge Bakanlığı Sekreteri Yawer arasında PKK tartışması

Irak Savunma Bakanı İnad, PKK’nin faaliyet bölgesinin “Irak ve Kürdistan Bölgesi toprakları olmadığını” belirterek, “PKK’yi çıkarmamız gerekiyor, nereye gidiyorlarsa gitsinler” dedi.

Irak Savunma Bakanı İnad ile Peşmerge Bakanlığı Sekreteri Yawer arasında PKK tartışması

Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen "Radifeyn Forumu"nun 5’inci panelinde Irak’ta güvenlik ve savunma sistemi; görevler, engeller ve sorumluluk dağılımı konuları ele alındı.

Panele, Irak Savunma Bakanı Cuma İnad, Irak İçişleri Bakanı Osman el Ganimi, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci, Irak Terörle Mücadele Kurumu Başkanı Abdulvahap es-Saidi konuşmacı olarak katıldı.

Pandelde söz hakkı alarak konuşmacılara soru yönelten Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yawer, Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde PKK ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arasında yaşanan çatışma ve operasyonlara değindi.  

Yawer: Ortada gerçek bir savaş var

Yawer, “Burada Irak’ın güvenliğinden sorumlu temsilciler hazır bulunuyor, ben de Irak savuna sistemi içerisinde yer alan Peşmerge Bakanlığı’nın temsilcisiyim. PKK ile Türkiye arasındaki çatışmalar tehlikeli bir boyuta ulaşmış durumda. Dolayısıyla bu panelde bahsedilmeden geçilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin askeri operasyonlarının iki nedeni var; biririci her yıl teröre karşı mücadele gerekçesi ile Türkiye Meclisi’nde yenilenen sınır ötesi operasyon tezkeresi, ikincisi ise PKK militanlarının Irak ve Türkiye, Irak ve İran sınırları boyunca varlığıdır. Onlar PKK’yi terörist olarak görüyor ve bu savaşın gerekçesini buna bağlıyorlar” dedi.

TSK’nın sınırdan 45 kilometre içeriye geçtiğini ve operasyonların 100 kilometre genişliğinde bir bölgede sürdüğünü belirten Yawer, “PKK de militanlarını 700 kilometre Irak-Türkiye ve Irak-İran sınırlarında yerleştirmiş bulunuyor. Bu yaşananlar gerçek bir savaştır. Bu savaş nedeniyle 450 köy boşaltıldı. İki gün önce Türk savaş uçakları Pencwin’i bombaladı. Pencwin Türkiye sınırlarından 300 kilometre uzaklıkta” ifadelerini kullandı.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yawer, başta Savunma Bakanı İnad olmak üzere katılımcılara şu soruyu yöneltti:

“Hepinize sorum şu; Irak toprakları içerisinde iki güç savaşırken Irak’ın egemenliğinden bahsetmenin herhangi bir anlamı var mı? Bu konuyu nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?”

İnad: Utanarak söylüyorum, PKK Iraklı bir güç değil

Soruya yanıt veren Bakan Cuma İnad, “PKK ile ilgili olan meselenin ayrıntılarına girmek istemiyorum. Bazen utanarak PKK Iraklı bir güç değil. Türkiyeli ve coğrafyayı kullanarak Irak topraklarına geşmiş. Şu an ülkedeki güvenlik durumu normal olsa ki şu an güvenlik açısından bir çok sorunumuz var, IŞİD kalıntıları var, bunlar olmazsaydı, komşumuzla sorun yaşayıp onlarla karşı karşıya kalmadan önce ilk yapmamız gereken PKK’yi çıkarmak olmalıydı” dedi.  

İnad sözlerini şöyle sürdürdü:

“PKK’yi topraklarımızdan çıkarmamız gerekiyor. Gitsinler, nerede barınıyorlar ise barınsınlar. Ben bir ülkü sahibi değiller demiyorum. Fakat bu bizim topraklarımızda savaşmalarını meşrulaştırmaz. Gidip Türkiye’nin güneydoğusunda faaliyet yürütsün. Sadece PKK de değil, PJAK da var ki bazen İran da bu bahane ile müdahalede bulunuyor, bombardıman yapıyor. Fakat müdahaleleri Türkiye’ninkinden daha sınırlı. Onlar da Süleymaniye’de köyleri bombaladı.

“PKK’yi çıkarmak sizin göreviniz”

Ben Türkiye’yi desteklemiyorum. Fakat onlar (PKK) gelip Irak’ın dağlarını, coğrafyasını kullanıyor, Türkiye’ye saldırıyor, öldürüyor. Bu durumun aynısı Irak’ta yaşansa, aynı şekilde bir grup sınırlarımızdan öte Irak’ın güvenliğini tehdit etse, biz de gidip önlemek için uçakla veya başka şekilde bombalardık. Durumumuz iyi olsa ve ordumuz güçlü olsa, destek olmuş olsaydık bu başka bir şey olurdu. Şimdi size başka bir şey söyleyeyim Sayın Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri; PKK’yi çıkarmak sizin göreviniz. Çünkü PKK Kürdistan’da sizden yol bularak kalıyor. İlk önce sizin çıkarmanız gerekiyor, siz çıkarın ben de destek olurum. Fakat siz oturmuş hiçbir şey yapmıyorsunuz, Türkiye de Irak’ın durumunu fırsat biliyor.  Irak’ta durumlar normal değil ve herkes bundan yararlanmak istiyor. Irak’ın durumu normal olsa ve güvenlik durumu iyi olsa kimse müdahale edemezdi. Bu nedenle ilk önce ben ve siz bir birimize destek verelim, PKK’yi Irak’ın kuzeyinden çıkaralım.”