Irak Savunma Bakanı: PKK yabancı bir güçtür, Irak'ı terk etmelidir

Irak Savunma Bakanı, Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) Irak’ta yabancı bir güç olduğunu ve bu gerçekliğin Türkiye'nin Irak topraklarına yönelik saldırılar gerçekleştirmesine bahane olamayacağını belirtti.

Irak Savunma Bakanı: PKK yabancı bir güçtür, Irak'ı terk etmelidir

Irak Savunma Bakanı Cuma İnad, Irak televizyonuna yaptığı açıklamada, Irak topraklarında PKK-Türkiye çatışmasına değinerek Türkiye'nin Irak'ın bir komşusu olduğunu ve iki ülke arasında ekonomik, ticari ve sosyal ilişkilerin bulunduğunu, bu nedenle Türkiye ile aralarında savaş ve gerginlik istemediklerini söyledi.

Savunma Bakanı ayrıca, Türkiye Savunma Bakanı'na, Irak'ın Türkiye'nin PKK ile ilgili endişelerini anladığını, ancak bunun Türkiye'nin Irak topraklarına saldırması için bir bahane olmayacağını ifade ettiğini belirtti.

Bakanı, defalarca Türkiye'ye Diyarbakır ve Musul şehirlerinde ortak bir koordinasyon merkezi kurma çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Irak Savunma Bakanı açıklamasında, Türkiye'nin sorununun PKK ile olduğunu gördüklerini ve PKK’nin Iraklı bir güç olmadığını, yabancı bir güç olduğunu bu nedenle PKK'nin Irak topraklarından Türkiye'ye saldırmasının kabul edilemez olduğunu yine de bu durumun Türkiye'nin saldırıları için bir bahane olamayacağını belirtti.

Savunma Bakanı, PKK'nin Irak'tan ayrılması gerektiğini belirterek, onların davasına karşı olmadıklarını, PKK'nin Irak sınırlarından Türkiye topraklarına yada başka bir ülkeye karşı kullanmaması gerektiğine dikkat çekerek, PKK'yi Irak'tan çıkardıktan sonra Türkiye'yi bu konularda engelleyebileceklerini söyledi.

Irak Savunma Bakanı açıklamasının sonunda, sınır bölgelerini korumak için sınır koruma güçlerinin konuşlandırıldığını, ancak yeterli olmadıklarını ve desteğe ihtiyaç duyduklarını belirterek, Türkiye ile sınır koruma hattını güçlendirmek için Kürdistan Bölgesi ile koordinasyon sağlanması gerektiğini ifade etti.